Guerra neerlandoportuguesa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de conflicte militarGuerra neerlandoportuguesa
Meirelles-guararapes.jpg
Tipus conflicte
Data 1588-1654
Lloc oceà Atlàntic
Resultat Tractat de la Haia (1661): Portugal es quedava amb possessió de totes les poblacions de la costa del Brasil a canvi d'una substanciosa indemnització a les Províncies Unides, mentre les conquestes fetes en altres llocs del món quedaven sota sobirania de qui les ocupés en el moment de la firma del tractat.
Bàndols
Portugal Regne de Portugal Províncies Unides Províncies Unides
Regne Unit Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda
Modifica les dades a Wikidata

La guerra portuguès-neerlandesa va ser un conflicte armat esdevingut entre 1588 i 1654 en el que les forces navals de les Províncies Unides dels Països Baixos van envair les colònies de l'Imperi portuguès a Amèrica, l'Àfrica i Àsia. Anglaterra va donar suport als neerlandesos durant el transcurs de la guerra, beneficiant-se de la rivalitat entre els seus dos principals rivals en orient.

Pel context polític i temporal en el qual es va iniciar, aquesta guerra podria considerar-se una extensió de la Guerra de flandes deslliurada als Països Baixos entre Espanya i les Províncies Unides, ja que en aquestes dates Portugal formava part de la Monarquia espanyola en una unió dinàstica aeque principaliter .[1] Tanmateix el conflicte va tenir poc a veure amb les ànsies holandeses d'independència i de llibertat religiosa que van originar la de Flandes; les causes que van desencadenar la guerra neerlandoportuguesa van ser les necessitats econòmiques neerlandeses de recuperar el control del comerç de les espècies i les ànsies expansionistes d'estendre un imperi d'ultramar; de fet, les hostilitats van continuar fins i tot després de la separació de Portugal i de la firma de la pau entre Espanya i les Províncies Unides.

El resultat de la guerra va ser la formació d'un Imperi neerlandès amb forta presència al llunyà orient i algunes colònies a la costa oriental de Sud-amèrica i la costa africana.

Context històric[modifica]

L'Imperi de Felip II al 1598.
 •  Territoris adscrits al Regne de Castella.
 •  Territoris adscrits a la Corona d'Aragó.
 •  Territoris adscrits al Regne de Portugal.
 •  Territoris adscrits al Regne d'Itàlia.
 •  Territoris adscrits a les companyies de les Índies Occidentals que posseïen els regnes adscrits.
 •  Territoris adscrits al Flandes inclouen els territoris disputats amb les Províncies Unides.
 • Entre 1566 i 1568, les províncies del nord dels Països Baixos, dependents de l'Imperi espanyol, van començar a deslliurar una guerra contra Espanya per aconseguir la seva independència, la que s'anomenaria la guerra dels vuitanta anys o guerra de Flandes. El 1580, Felip II de Castella es convertiria en rei de Portugal, començant així una unió dinàstica que es prolongaria fins al 1640. Durant el segle XVI, tant Castella com Portugal havien estès els seus dominis cap a Amèrica, l'Àfrica i Orient, conquerint cada un d'ells un vast imperi colonial.

  A finals d'aquest segle Espanya es trobava econòmicament debilitada: la fallida de la Hisenda Real espanyola el 1575, la Guerra amb Anglaterra que va incloure la derrota de l'Armada Invencible el 1588 i la participació en les Guerres de religió de França van conduir a Espanya a una debilitat econòmica que es va estendre a Portugal després de la unió d'ambdós països. La situació financera de les Províncies Unides no era gaire millor, després de l'embargament comercial decretat contra elles per Espanya durant el transcurs de la guerra de Flandes.

  Territoris en litigi durant la guerra.

  El 1602 es va fundar la Companyia Holandesa de les Índies Orientals, amb l'objectiu de compartir els costos d'exploració de les Índies orientals i restablir el comerç de les espècies, una font d'ingressos vital per a la república de les set Províncies Unides. 20 anys després, a imitació de l'anterior, es va crear la Companyia Holandesa de les Índies Occidentals. Ambdues companyies van dur a terme nombroses expedicions, barreja d'operacions comercials i militars, a les colònies portugueses de tot el món.

  Acords de pau i conseqüències[modifica]

  L'imperi neerlandès. En verd clar les zones controlades per la Companyia Neerlandesa De Les Índies Orientals i en fosc, de les Índies Occidentals.

  L'agost de 1661 Alfons VI de Portugal i els Estats Generals dels Països Baixos van firmar el Tractat de la Haia, mitjançant el qual es posava fi a la guerra neerlandoportuguesa. Segons les condicions de l'acord, Portugal es quedava amb possessió de totes les poblacions de la costa del Brasil a canvi d'una substanciosa indemnització a les Províncies Unides, mentre les conquestes fetes en altres llocs del món quedaven sota sobirania de qui les ocupés en el moment de la firma del tractat. Les Províncies Unides van aconseguir controlar diverses zones d'Orient, la costa africana i Amèrica, formant l'imperi neerlandès.

  Referències[modifica]