Guillem d'Orange (1840-1879)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGuillem d'Orange

Willem Nicolaas Alexander Frederik Karel Hendrik
Biografia
Naixement4 setembre 1840 Modifica el valor a Wikidata
la Haia (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 juny 1879 Modifica el valor a Wikidata (38 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Tifus Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaEsglésia nova de Delft 
  Príncep d'Orange
17 de març de 1849 – 11 de juny de 1879
Dades personals
NacionalitatNeerlandès
Activitat
Ocupaciópríncep hereu Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep dels Països Baixos Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa d'Orange-Nassau Modifica el valor a Wikidata
ParesGuillem III dels Països Baixos Modifica el valor a Wikidata  i Sofia de Württemberg Modifica el valor a Wikidata
GermansGuillemina I dels Països Baixos, Maurici dels Països Baixos i Alexandre dels Països Baixos Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 42952036 Modifica el valor a Wikidata

Willem Nicolaas Alexander Frederik Karel Hendrik de Orange-Nassau (La Haia, 4 de setembre de 1840 - París, 11 de juny de 1879) va ser fill de Guillem III dels Països Baixos i de Sofia de Württemberg.

Biografia[modifica]

El príncep Guillem era el fill primogènit del rei Guillem III dels Països Baixos i de la seva primera esposa la princesa Sofia de Württemberg. Familiarment l'anomenaven «Wiwill». Quan va néixer era el tercer en la successió al tron holandès i el 18è en la successió al tron britànic. Un mes més tard, el 7 d'octubre de 1840 el seu besavi, el rei Guillem I dels Països Baixos, va abdicar del tron holandès a causa del seu desacord amb l'establert en el Tractat de Londres de 1839, que reconeixia la independència de Bèlgica, que anteriorment pertanyia al regne dels Països Baixos. A part, Guillem I tenia la intenció de casar-se amb una noble catòlica, Henrietta d'Oultremont. El 1849, després de la mort del seu avi Guillem II dels Països Baixos i l'ascens al tron del seu pare, Guillem III, el Príncep Guillem es va convertir en príncep d'Orange, l'hereu aparent per continuar la dinastia d'Orange-Nassau.

Henriette Hauser per Edouard Manet

Després d'un projecte fracassat de matrimoni entre el príncep Guillem i la princesa Alícia del Regne Unit, filla segona de la reina Victòria, el príncep es va enamorar d'una noble anomenada Mathilde van Limburg Stirum. La relació entre el príncep i els seus pares va ser molt problemàtica perquè es van negar a acceptar a Mathilde com la seva promesa. Per a la família reial neerlandesa, un matrimoni entre un membre de la família reial i un membre de la noblesa era desigual i inacceptable. Possiblement també va influir el fet que Guillem III hagués tingut un romanç amb la mare de Mathilde, i temés que aquesta fos germanastra del príncep Guillem. Desenganyat, Guillem se'n va anar a París, on es va submergir en una vida de sexe, alcohol i jocs d'atzar. Henriette Hauser, la seva amant parisenca, li va donar al príncep d'Orange el nom de «llimona», a causa del color groguenc de la seva pell, i els diaris parisencs van recollir el sobrenom i van anomenar Guillem el «Príncep Llimona» quan informaven sobre el seu estil de vida escandalós i decadent.[1] Aquests excessos van provocar la mort del príncep Guillem als 38 anys en el seu apartament de la rue Auber, a prop de l'òpera de París, a causa d'una combinació de tifus, cirrosi i d'altres complicacions al fetge i un complet esgotament físic. El 26 de juny de 1879 el seu cos va ser enterrat a la cripta reial neerlandesa de l'Església nova de Delft.

Després de la mort de Guillem, el seu germà Alexandre es va convertir en el príncep d'Orange i hereu al tron holandès. Tanmateix, també va morir abans que el seu pare Guillem III, que va quedar sense hereus directes i va contreure segones noces amb Emma de Waldeck-Pyrmont. Els Estats Generals dels Països Baixos van convertir la seva germanastra Guillemina -filla del segon matrimoni de Guillem III- a l'hereva a la corona. Fins al 1884 la Llei Sàlica es va mantenir als Països Baixos. Guillemina va succeir a Guillem III el 1890.

Referències[modifica]

  1. D'Heylli, 1879, p. 366.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guillem d'Orange
  • D'Heylli, G «Còpia arxivada» (PDF) (en francès). Gazette Anecdotique. Quatrième année - Tome I. Librairie des Bibliophiles [París], 1879. Arxivat de l'original el 2013-12-24 [Consulta: 21 gener 2016].