Habeas corpus
Habeas corpus és una expressió llatina que significa "que tinguis el [teu] cos". Actualment designa un procés judicial estès en la major part de països democràtics que protegeix els ciutadans contra les detencions realitzades per una autoritat, agent, funcionari públic o particular, sense que hi concorrin els supòsits legals necessaris, ja que implica la immediata comunicació d'aquest procediment al jutge de guàrdia corresponent perquè aquest pugui decidir sobre la correcció o no de la detenció.
Encara que les primeres referències històriques procedeixen del dret anglosaxó i un dels primers documents que fan referència a aquest dret és una llei del Parlament anglès (1679), cal no oblidar que a Catalunya ja n'existeixen referències de l'any 1428 en el «recurs de manifestació de persones» recollit als Furs de les Corts de la Corona d'Aragó i algunes referències a aquest terme al Fuero de Biscaia (1527).
Dret espanyol[modifica]
El procediment d'habeas corpus està recollit en l'article 17.4 de la Constitució espanyola de 1978 que assenyala que «la llei regularà un procediment d'habeas corpus per a posar immediatament a disposició judicial tota persona detinguda il·legalment».
Aquesta llei a què fa referència la Constitució és la LO 6/1984 per la qual es regula el procediment de l'habeas corpus. És una llei molt curta –només té 9 articles– on queda recollit el procediment a seguir en el cas que alguna persona detinguda consideri que ho és de forma il·legal i que vol comunicar la seva situació al jutge competent.
Les persones que poden sol·licitar l'inici del procediment són:
- La persona detinguda, el seu cònjuge, els ascendents i els descendents.
- El ministeri fiscal.
- El defensor del poble (en el cas de Catalunya, el síndic de greuges).
- El jutge competent.
- L'advocat defensor, encara que la llei no ho recull.
Un cop formalitzada la petició, l'autoritat governativa, els seus agents o el funcionari públic tenen l'obligació de cursar de forma immediata la sol·licitud al jutge competent, que haurà de decidir si la persona continua detinguda, si és posada en llibertat o si passa a disposició judicial, si s'hagués superat el temps màxim de detenció.
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Habeas corpus |