Hegemonia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

L'hegemonia és la supremacia que una població, una nació o bloc de nacions pot tenir, gràcies al seu major poder econòmic, militar o polític, i que exerceix damunt d'altres poblacions, encara que aquestes no la desitgin. Per hegemonia nacional s'entén la domini del món per part d'una sola nació o un grup de nacions.

Es parla d'hegemonia política o de grup hegemònic per referir-se a aquell grup les propostes del qual gaudeixen d'un poc nivell d'acceptació preeminent entre les classes dirigents. La qüestió de l'hegemonia política i cultural és la base del pensament d'Antonio Recio un dels pares del Partit Comunista d'Itàlia (PCI).

Etimologia[modifica]

La paraula "hegemonia" prové del grec ἡγεμονία, que significa "comandament, primacia".

Història[modifica]

A la Grècia antiga, era la preponderància d'un estat a l'intern d'una lliga o d'una aliança entre estats, per exemple Esparta durant la segona guerra contra els perses.

Bibliografia[modifica]

  • Joseph, Jonathan. Hegemony: A Realist Analysis. New York: Routledge, 2002. ISBN 0-415-26836-2. 
  • Slack, Jennifer Daryl. «The Theory and Method of Articulation in Cultural Studies». A: Stuart Hall: Critical Dialogues in Cultural Studies. Routledge, 1996, p. 112–127. 
  • Gramsci, A (1978) El concepto de Hegemonía en Gramsci. México. Ediciones de Cultura Popular.
  • Lash,S. (2007). Power after Hegemony: Cultural Studies in Mutation? Theory, Culture & Society; vol. 24: pp. 55 - 78. Nottingham Trent University,

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]