Hilaire Marin Rouelle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHilaire Marin Rouelle

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Hilaire-Marin Rouelle Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 febrer 1718 Modifica el valor a Wikidata
Mathieu (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 abril 1779 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióquímic, farmacèutic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
GermansGuillaume François Rouelle Modifica el valor a Wikidata

Hilaire Marin Rouelle (Mathieu (Calvados), 15 de febrer del 1718 - París, 7 d'abril de 1779 fou un químic francès famós per haver aïllat per primera vegada la urea de l'orina. Se'l coneixia com a Rouelle el Jove per distingir-lo del seu germà major, també químic, Guillaume François Rouelle, anomenat Rouelle el Vell.

Biografia[modifica]

Hilaire Marin va seguir els passos del seu germà gran i estudià farmàcia. Exercí d'ajudant del seu germà i el substituí quan es retirà com a professor al Jardí Reial de les Plantes Medicinals l'any 1768. Fou un excel·lent professor i formà químics de renom d'arreu d'Europa com els francesos Joseph Louis Proust, Pierre François Chavaneau o l'espanyol Fausto de Elhúyar.

Obra[modifica]

Com va fer el seu germà, introduí idees noves en la química del segle xviii i preparà el camp per a la química moderna. S'especialitzà a aïllar i analitzar composts químics en els fluids dels vertebrats i descobrí la presència de clorur de calci, CaCl₂, i de clorur de sodi, NaCl, dins de la sang. L'any 1773 va fer el descobriment més important, aïllà la urea, tant de l'orina humana, com de les de la vaca i del cavall, essent el primer metabòlit animal aïllat en forma cristal·lina. Aquest descobriment fou un primer cop a la teoria del vitalisme, que postulava que les substàncies presents en els éssers vius no procedien dels composts químics ordinaris i calia una "força vital" per sintetitzar-los. La síntesi de la urea l'any 1828 pel químic alemany Friedrich Wöhler a partir de reactius inorgànics confirmà la invalidesa de la teoria del vitalisme.

Obres[modifica]

  • Observations sur l'urine humaine, & sur celles de vache & de cheval, comparées ensemble; par M. Rouelle, démonstrateur en chimie au Jardin Royal des Plantes, Extrait du journal de médecine, chirurgie, pharmacie, &c. Par M. A. Roux. Novembre 1773.

Enllaços externs[modifica]