Honorat Riu i Tord

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHonorat Riu i Tord
Biografia
Naixement1586 Modifica el valor a Wikidata
Sant Hipòlit de la Salanca (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 setembre 1644 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Perpinyà Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCompanyia de Jesús Modifica el valor a Wikidata

Honorat Riu i Tord (Sant Hipòlit de la Salanca, 1586Perpinyà, 24 de setembre del 1644) va ser un jesuïta i escriptor rossellonès.

Biografia[modifica]

Era hereu d'un burgès honrat de Perpinyà, i nebot de l'escuder Marc Antoni Forner, assassinat al castell de Salses pel prior Hernando de Toledo, lloctinent del capità general de Catalunya. El 30 de juny del 1599 les Corts de Barcelona estudiaren el cas; en renunciar Riu a tota acció posterior, acordaren la concessió de 800 lliures per a misses per l'ànima del difunt i sol·licitaren al rei la concessió d'un títol de noblesa[1] per a Riu. Honorat Riu, però, el 1605 abandonà la vida seglar -i un ric patrimoni-, per entrar a la companyia de Jesús. Fou autor de diverses obres ascètiques i, a requesta del bisbe d'Elna Francisco López de Mendoza, publicà el 1629[2] un catecisme.

Entre el 1638 i el 1643 predicà arreu del Rosselló amb una clara voluntat castellanitzant. El 1644 va ser nomenat inquisidor del Sant Ofici per al Rosselló; morí al mateix any i fou inhumat sota l'altar de sant Ignasi de l'església del col·legi de Sant Llorenç de Perpinyà.

Obres[modifica]

  • Catecisme 1629
  • De la Santa Confessio, debellacio de sos contraris y vtilitats grans en frequentarla Barcelona: Iaume Matevat, 1643
  • Epitome utilissimo de la contricion, su declaracion, motivos y medios para alcanzarla Barcelona: Gabriel Nogués, 1636 (reimpresa, Barcelona: Jayme Osset, 1768)
  • Tratado del valor y fruto de la Santa Missa
  • Tratados del purgatorio, de la eternidad, de las indulgencias
  • Remedios espirituales para conservar la castidad
  • Sermo de la confessio general y de sa necessitat y vtilitats: ab lo modo de prepararla y platicarla, que en la Quaresma de l'any 1643 en la parrochia de santa Maria de la Mar [de Barcelona, va predicar...] Barcelona: Iaume Matevat, 1643
  • Vida de San Honorato, capítol del Flos sanctorum de las vidas de los santos de Pedro de Rivadeneyra 1599-1601

Bibliografia[modifica]

Notes[modifica]

  1. El 13 de juliol del 1599, Felip II d'Espanya atorgà la distinció a "Honorato Riu y Solá, oriundo de Perpiñá" «Enllaç».
  2. Al 1629 era al Col·legi de Sant Llorenç de Perpinyà, com ho testimonien dues aprovacions que hi signà en català «(Catàleg d'impressos rossellonesos)». Arxivat de l'original el 2016-09-15. [Consulta: 1r desembre 2010].

Enllaços externs[modifica]