Hotel Ritz (Madrid)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hotel Ritz

Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(es) Hotel Ritz Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusHotel i monument Modifica el valor a Wikidata
Part dePaseo del Prado i el Buen Retiro, paisatge de les arts i les ciències Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteCharles Frédéric Méwès
Luis de Landecho
Francisco Urcola Lazcanotegui Modifica el valor a Wikidata
Construcció1910 Modifica el valor a Wikidata
Obertura1910 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaJerónimos (Comunitat de Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 25′ N, 3° 41′ O / 40.42°N,3.69°O / 40.42; -3.69
Catàleg35 (Paseo del Prado i el Buen Retiro, paisatge de les arts i les ciències, , ) Modifica el valor a Wikidata
Lloc webritzmadrid.com… Modifica el valor a Wikidata

L'Hotel Ritz (1910) és un hotel de la ciutat de Madrid. Està situat en la plaça de la Lleialtat al costat del Museu del Prado i el Museu Thyssen-Bornemisza. Pertanyent a la cadena Orient-Express Hotels Trains & Cruises i membre de The Leading Hotels of the World és considerat un dels millors hotels del món.

Orígens[modifica]

L'hotel va ser fundat a instàncies del rei Alfons XIII qui, a la volta d'una gira per Europa, es va adonar que la Cort espanyola mancava d'un hotel amb la dignitat suficient per a rebre a la reialesa europea i altres visitants il·lustres. La seva idea era que Madrid comptés amb un hotel a l'altura dels hotels Ritz de Londres i de París.

Les noces d'Alfons XIII amb Victoria Eugenia de Battenberg van ser l'excusa per a dotar a Madrid amb un hotel de luxe, el primer de la capital espanyola. El mateix Rei va aportar part del capital, al costat d'altres personatges de la societat madrilenya, i va encarregar a la Ritz Development Company la seva construcció, sent dissenyat i construït sota la supervisió personal del llegendari hoteler César Ritz, de qui va adoptar el nom.

Història[modifica]

El suntuós edifici, obra del francès Charles Mewes i de l'espanyol Luis de Landecho, va ser inaugurat amb una gran festa el dia 2 d'octubre de 1910, i ràpidament es va convertir en un dels referents de la vida social i cultural de la capital. Amb les seves 167 habitacions, els seus amplis salons i el seu jardí, ja des dels seus orígens és contat entre els millors hotels del món, sent freqüentat per la reialesa europea en les seves visites a Espanya.

Durant la seva història s'han succeït en ell innombrables anècdotes i visites de personatges històrics, des d'Ernest Hemingway a Gràcia de Mònaco i Rainier (que van celebrar la seva lluna de mel en una suite del Ritz), o Ava Gardner, entre molts altres.

La gestió de l'hotel ha passat per nombroses mans al llarg de la seva existència: Georges Marquet, Enric Massó, el grup Forte i Granada, el grup francès Le Meridien, que realitzà la seva completa rehabilitació el 2001, i el grup nord-americà Orient-Express, que es fa càrrec de l'emblemàtic establiment el 2003.

És considerat com un dels deu millors hotels del món segons la revista Travel & Leisure(1999).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hotel Ritz