Il·luminació d'estat sòlid

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Làmpades LED variades

L'il·luminació d'estat sòlid (Solid state lighting en anglès), es refereix a un tipus d'il·luminació en què s'empren dispositius com ara díodes emissors de llum (LED), díodes orgànics emissors de llum (OLED)[1] o díodes emissors de llum basats en polímers (PLED), com a font d'il·luminació (en oposició als sistemes que utilitzen un filament dins de gas). El terme "sòlid" fa referència al fet que la llum d'un Dispositiu d'Estat Sòlid és emesa per un objecte sòlid (generalment un semiconductor) enfront dels tubs de buit o de gas, on la llum és emesa per un element en un altre estat o intervé un element en un altre estat, aquest és el cas de les làmpades fluorescents i les bombetes incandescents, utilitzades tradicionalment en la il·luminació.

Els dispositius que utilitzen la il·luminació d'estat sòlid poden aconseguir llum amb un menor escalfament i una major eficiència energètica. A més a més, l'estat sòlid permet aconseguir dispositius de major resistència i fiabilitat davant diferents condicions d'operació, cosa que presenta nombrosos avantatges en els sistemes d'enllumenat crítics.

Un exemple de dispositius que utilitzen la il·luminació d'Estat Sòlid són les làmpades de LEDs.

LEDs d'alta eficàcia lluminosa[modifica]

Al setembre de 2003, va ser presentat un nou tipus de LED blau per part de l'empresa Cree Inc. proporcionant 24 MW a 20 mA i produint una llum blanca en encapsulat comercial de 65 lm/W a 20 mA, convertint-se en el LED blanc més brillant disponible al mercat en aquell moment, aquesta xifra és més de quatre vegades superior a la de les bombetes incandescents estàndard. El 2006, es va presentar un prototip de LED blanc amb una eficàcia lluminosa de 131 lm/W a 20 mA, poc més tard Nichia Corporation va desenvolupar un LED blanc amb una eficàcia lluminosa de 150 lm/W amb un corrent directe de 20 mA[2] La XLamp de Cree Inc. XM-L LED, disponible al mercat des de 2011, generant 100 lumen/W a plena potència de 10 watts, i fins a 160 lumen/W amb 2 watts de potència d'entrada.

nPola LED[modifica]

El 5 de juliol de 2012 Seoul Semiconductors va presentar el nPola LED (de llum blava que cal filtrar cap a altres colors[3]) - de 5 a 10 vegades més brillant que el LED estàndard. El nou LED aconsegueix 500 lumen/W contra els 100 lumen/W obtinguts fins aquell moment. Un avenç molt important que permet substituir amb avantatge els llums fluorescents compactes. Per a la producció d'una làmpada LED que reemplaça a una bombeta de 60 W a la llar, en general s'utilitzen uns 10-20 LED actuals. Per donar una idea, la mateixa intensitat lumínica ara es pot aconseguir amb només un o dos LEDs nPola.[4]

Referències[modifica]

  1. P. Chamorro-Posada, J. Martín-Gil, P. Martín-Ramos, L.M. Navas-Gràcia, Diodes orgànics emissors de llum (OLED) per il·luminació d'estat sòlid. Departament de Teoria del Senyal i Enginyeria Telemàtica, i d'Enginyeria Agrícola i Forestal, Universitat de Valladolid, abril de 2009. Available online, with permission from the authors, at the webpage: http://www.scribd.com/doc/14715105/OLED-para-iluminacion-de-estado-solido
  2. Nichia revela un LED blanc amb 150 lm/W d'Eficiència Lluminosa. Tech-On !, 21 desembre 2006 [Consulta: 13 agost 2007]. 
  3. Yongfang Li. Organic Optoelectronic Materials. Springer, 30 maig 2015, p. 354–. ISBN 978-3-319-16862-3. 
  4. www.elektor.de

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Il·luminació d'estat sòlid