Irene Paleologina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Irene Paleòleg)
No s'ha de confondre amb Irene Paleologina de Trebisonda.
Infotaula de personaIrene Paleologina
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Emperadriu romana d'Orient
1353 – 1357
← Irene Assèn, Helena CantacuzenaHelena Cantacuzena → Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolEmperadriu consort Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMateu Cantacuzè Modifica el valor a Wikidata
FillsDemetri I Cantacuzè, Joan Cantacuzè, Helena Cantacuzena Modifica el valor a Wikidata
PareDemetri Paleòleg Modifica el valor a Wikidata

Irene Paleologina, morta després de l'any 1356, va ser emperadriu consort pel seu matrimoni amb l'emperador romà d'Orient Mateu Cantacuzè.

Irene era filla del dèspota Demetri Paleòleg i la seva esposa Teodora. Els seus avis paterns eren Andrònic II Paleòleg i la seva segona esposa Irene de Montferrat.

El 26 d'octubre de l'any 1341, Joan VI Cantacuzè va ser coronat emperador a la ciutat de Demòtica. El seu rival Joan V Paleòleg era germà bessó d'Irene i regnava a Constantinoble. Es va iniciar una guerra civil entre ells que va durar fins al 1347. El 3 de febrer de 1347, les dues parts van arribar a un acord. Joan VI Cantacuzè va ser nomenat emperador principal amb Joan V com a coemperador.

El 15 d'abril del 1353, Mateu Cantacuzè va ser nomenat coemperador, cosa que va revifar el conflicte entre Joan V i Joan VI. La designació de Mateu va ser entesa com un intent de Joan VI Cantacuzè per assegurar la seva successió. Irene es va convertir així en la tercera emperadriu al costat de la seva sogra Irene Assèn (esposa de Joan VI) i de la seva cunyada Helena Cantacuzena (esposa de Joan V Paleòleg).

El 4 de desembre de 1354, Joan VI Cantacuzè va abdicar i es retirà amb la seva dona a un monestir, mentre que Joan V Paleòleg s'assegurava el control de Constantinoble. Mateu Cantacuzè va conservar el seu títol d'emperador i va regnar sobre una part de Tràcia. El febrer de 1356, Mateu i Irene van ser capturats per l'exèrcit de Sèrbia i van ser presoners fins al seu lliurament a Joan V al mes de desembre. Mateu es va veure obligat a abdicar l'any següent.

Fills[modifica]

Irene i Mateu Cantacuzè es van casar l'any 1340 i van tenir almenys cinc fills:

Referències[modifica]

  1. Nicol, Donald M. The Byzantine family of Kantakouzenos (Cantacuzenus) ca. 1100-1460. Washington: Bumbarton Oaks Center for Byzantine Studies, Trustees for Harvard University, 1968, p. 312-313.