Jason Alexander

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJason Alexander

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Jay Scott Greenspan Modifica el valor a Wikidata
23 setembre 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Newark (Nova Jersey) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicJueus estatunidencs Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Boston
Facultat de Belles Arts de la Universitat de Boston
Livingston High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de televisió, actor de teatre, mag, actor de veu, jugador de pòquer, productor de cinema, cantant, director de cinema, actor de cinema, actor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1981 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Esportpòquer Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0004517 Allocine: 13594 Rottentomatoes: celebrity/jason_alexander Allmovie: p832 0 Metacritic: person/jason-alexander TV.com: people/jason-alexander IBDB: 29570 TMDB.org: 1206
Youtube: UCuaaimoQN7EhEhF4dMpIwvQ Musicbrainz: 7586ba0f-c745-4978-a1d5-cc0a609c0796 Songkick: 2221822 Discogs: 1963175 Modifica el valor a Wikidata

Jason Alexander (Newark, Nova Jersey, EUA, 23 de setembre de 1959) és un actor estatunidenc.[1][2]

Biografia[modifica]

Alexander va començar a entretenir als seus companys de ben jove perquè d'aquesta manera no el molestessin per la seva obesitat. Llavors memoritzava comèdies, diàlegs de pel·lícules i feia imitacions tan bé que mai els va donar temps als seus companys perquè es burlessin d'ell.[3] Alexander també va prendre lliçons de cant i ball fora del col·legi –considerava el seu Bar Mitzvah com la seva “primer actuació pagana”. A l'edat de 17 anys va obtenir la seva primera feina professional quan va ser contractat en un grup teatral i se li va demanar que actués en un programa local per a nois a Nova York.

Dos anys després, mentre estudiavs actuació en la Universitat de Boston, va fer la seva primera actuació en un film, a The Burning,[3] una cinta de terror en què també actuen Holly Hunter i Fisher Stevens. Altres films van ser: Brighton Beach Memiors, Mosquit Coast, L'escala de Jacob , White Palace, i en el paper d'un malvat advocat i amic del personatge de Richard Gere en Pretty Woman. També va actuar en I Don't Buy Kisses Anymore, una comèdia romàntica en la qual va obtenir el paper principal.

El seu debut a Broadway va arribar amb Merrily We Roll Along, una col·laboració de Hal Prince i Stephen Sondheim. També va actuar en la producció de Broadway de Rupert Holmes, Broadway Bound de Neil Simon i The Rink amb Liza Minnelli i Chita Rivera. La seva consagració teatral va ser Broadway de Jerome Robbins, pel qual va guanyar el premi Tony al millor actor el 1989 en un musical. Alexander també va ser autor de la narració per al show, el qual va merèixer el premi Tony al Millor Musical.[3] Més tard, Alexander va pujar a l'escenari en Los Angeles interpretant Harry Truman en l'obra Give 'Im Hell Harry, per la qual va rebre una aclamació unànime dels crítics de teatre de Los Angeles i del públic en general.

En televisió va actuar en la seva pròpia sèrie en CBS Everything's Relative, també va fer aparicions en la sèrie I.R. amb Elliott Gould i va participar en Favorite Son. Alexander també ha aparegut en nombrosos comercials, sent el més conegut el comercial "Keep In Touch" per a Western Union, i la campanya de Rold Gold Pretzel.

El seu paper més important el va tenir en Seinfeld, en què va interpretar un obès calb i de mal caràcter

Gràcies al seu paper de George Costanza, Alexander va rebre dues nominacions per als premis Emmy, una nominació al Globus d'Or i va guanyar un premi American Television i dos premis American Comedy al millor actor de repartiment en una sèrie de televisió.

A més de Seinfeld, Alexander també va estar en el film North, dirigit per Rob Reiner al costat de la seva companya de sèrie Julia Louis-Dreyfus, Bruce Willis i Elijah Wood. També va aparèixer en el film Coneheads amb Donen Akroyd i Jane Curtain, i pot ser vist en el de Ron Howard, The Paper en el qual actuen Michael Keaton i Glenn Close.

Alexander sempre ha estat interessat en la direcció de teatre. La seva última experiència com a director va ser en un capítol de la sèrie Seinfeld, la qual li va donar una altra nominació per al DGA Award.

Filmografia[modifica]

Les seves pel·lícules més destacades són[4]

Televisió[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Jason Alexander Biography: Film Actor, Theater Actor, Television Actor, Comedian (1959–)». Biography.com (FYI / A&E Networks), 23-09-1959. Arxivat de l'original el 2019-03-21. [Consulta: 13 febrer 2011].
  2. «Jason Alexander». Yahoo! Movies [Consulta: 7 març 2010].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Biografia de Jason Alexander». biografias.es.
  4. «filmografia i biografia». hollywood.com.