Elijah Wood

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElijah Wood

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Elijah Jordan Wood Modifica el valor a Wikidata
28 gener 1981 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Cedar Rapids (Iowa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióLaurel Springs School
Young Actors Space Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació cinematogràfica, producció cinematogràfica i música Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor, actor de veu, discjòquei, actor de cinema, actor de televisió, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1989 Modifica el valor a Wikidata –
Obra
Obres destacables
Família
ParellaMette-Marie Kongsved Modifica el valor a Wikidata
FillsEvan Kongsved-Wood Modifica el valor a Wikidata
GermansHannah Wood Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000704 Allocine: 18851 Rottentomatoes: celebrity/elijah_wood Allmovie: p77309 TCM: 208909 TV.com: people/elijah-wood IBDB: 484753 TMDB.org: 109
Facebook: officialelijahwood Twitter (X): elijahwood Musicbrainz: a4910c87-4b63-4f97-b711-da21bc13aedd Discogs: 882213 Modifica el valor a Wikidata

Elijah Jordan Wood (Cedar Rapids (Iowa), 28 de gener de 1981) és un actor estatunidenc. Va fer la seva estrena al cinema amb un paper petit a Back to the Future II (1989), i després d'una sèrie de petits papers, va assolir l'èxit a l'edat de 13 anys.

Després del seu paper protagonista com a Frodo a la trilogia del Senyor dels Anells, va actuar a Bobby, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Sin City, Green Street Hooligans i Everything Is Illuminated.

Wood, el segon de tres fills, va néixer a Iowa. Wood té ascendència alemanya, austríaca, danesa i anglesa. Wood té un germà set anys més gran, Zachariah (dit Zach) i una germana petita de dos anys menor, Hanna. Quan en tenia tres, Wood va començar a estudiar piano al poble on va néixer.

Wood va començar a va fer publicitat local abans d'anar a viure amb la seva família a Los Angeles el 1988. Allà va tenir el seu primer petit paper a un vídeo dirigit per David Fincher. El seu següent paper va ser l'any següent a Back to the Future II (1989).

Biografia[modifica]

Elijah té ascendència anglesa, austríaca, alemanya i danesa.[1][2] És el segon dels tres fills de Warren W. i Debra D. Wood (nascuda Krause), dependents d'una delicatessen; el seu germà Zachariah Zach Wood és set anys més gran, i ell en té dos més que la seva germana, la també actriu Hannah Wood.[3][4][5] Va néixer i créixer a Cedar Rapids (Iowa). Va ser educat com a catòlic.[6][6][7][8][9]

Amb 7 anys, Elijah va començar a fer de model i a prendre classes de piano de Marlene Loftsgaarden a la seva ciutat.[10][11][12] Va pujar per primera vegada a un escenari a l'escola elemental, amb l'obra The Sound of Music. A l'any següent es va confirmar amb El màgic d'Oz, protagonitzant el Mag d' Oz. També va actuar, ja professionalment, com a noi del cor en un muntatge de See How They Run produït pel Marion Creative Council.

Carrera[modifica]

Wood al febrer de 2006

Wood va començar fent publicitat local abans de la mudança amb la seva família a Los Angeles el 1988. Allà va aconseguir el seu primer paper: un petit rol en un vídeo de Paula Abdul dirigit per David Fincher: «Forever Your Girl». El seu següent treball va ser l'any següent en Retorn al futur 2 (1989). El 1992, va interpretar l'extravertit fill de Jamie Lee Curtis en Eternament jove, protagonitzada per Mel Gibson i sota la direcció de Steve Miner. El 1993 va protagonitzar la pel·lícula "Les aventures de Huckleberry Finn". Més tard, va aparèixer en el videoclip de «Ridiculous Thoughts» (The Cranberries, 1995).

Frodo en El Senyor dels Anells[modifica]

L'any 2001 la seva carrera va canviar completament en ser triat per al paper de Frodo Saquet en la Trilogia cinematogràfica del Senyor dels Anells de Peter Jackson rodada conjuntament a Nova Zelanda els anys precedents. Era la pel·lícula més esperada de Wood, coprotagonizada per Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Bean, Liv Tyler, Sean Astin, Christopher Lee, Billy Boyd i Dominic Monaghan, John Rhys-Davies, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Ian Holm i Andy Serkis.

Un any més tard, el 2002, es va estrenar El Senyor dels Anells: les dues torres, segon lliurament de la sèrie. La pel·lícula va rebre crítiques favorables i va ser un gegantesc èxit de taquilla, ingressant més de 926 milions de dòlars a tot el món, superant a la seva predecessora, que havia ingressat més de 871 milions. El 2003, Wood va aparèixer també en el tercer i últim lliurament de la sèrie, El Senyor dels Anells: la tornada del Rei, que va superar l'èxit de taquilla de les dues primeres, ingressant $1.119.110.941 a tot el món.

En acabar la filmació Jackson li va donar dos regals: un dels anells fet servir en el set i Dard, l'espasa de Frodo. També es va endur un parell de les pròtesis de «peus de hobbit» que va usar durant el rodatge. Wood té un tatuatge de la paraula «nou», escrita en alfabet tengwar, i en anglés (en lloc de quenya o sindarin com es creu) per sota de la cintura en el costat dret, una referència al seu personatge en la Germandat de l'Anell. És simplement una coincidència que més tard protagonitzés 9. Els altres actors de la Comunitat, amb l'excepció de John Rhys-Davies, es van fer el mateix tatuatge. El doble d'acrobàcies de Rhys-Davies té el tatuatge en el seu lloc, per la qual cosa entre l'elenc se sol afirmar que tots els membres de la Comunitat tenen un tatuatge.[13] Ell i altres membres de l'elenc es van fer molt amics durant la filmació, especialment de Sean Astin.

Anys posteriors[modifica]

El 2011 va treballar en la seva primera sèrie de televisió, titulada Wilfred, una sèrie d'humor negre i remake d'una homònima australiana, on Ryan (Elijah) veu al gos de la seva veïna com un humà, sent l'únic que el veu així.

Va participar en el curtmetratge Fight for Your Right (Revisited) dels Beastie Boys. Va fer també la veu de Wirt en la minisèrie animada Over the garden wall produïda per Cartoon Network.

Vida personal[modifica]

En una entrevista a Tot està il·luminat, el director Liev Schreiber va comentar que Wood té una «generositat d'esperit» i una «bondat simple com un ésser humà».[14] Ha donat suport a diverses campanyes de caritat, com Keep a Child Alive o ALDO/YouthAIDS. Wood és un gran melòman: té una col·lecció de quatre mil discos. Cita a The Smashing Pumpkins com la seva banda favorita.[15][16] El dia 23 d'abril de 2010 l'actor va estar en la localitat de Curepto (Xile), una de les més afectades pel terratrèmol de 8,8 graus del dia 27 de febrer, per visitar als damnificats d'aquest terratrèmol, acompanyat en aquesta ocasió per la primera dama de Xile, la senyora Cecilia Morel.[17][18]

Va mantenir una relació amb l'actriu alemanya Franka Potente, que va conèixer en el set de la pel·lícula All I Want. Va mantenir una relació amb la bateria i ballarina Pamela Jintana Racine, des del 2005 fins al 2010.

Al maig de 2006, Autograph Collector Magazine va publicar la seva llista dels deu millors i deu pitjors autògrafs, Wood va ocupar el lloc número set entre els millors.[19]

Wood és un Catòlic practicant.

Filmografia[modifica]

Any Pel·lícula Paper Director
1989 Retorn al futur 2 Mickey Robert Zemeckis
1990 Avalon Michael Kaye Barry Levinson
Assumptes bruts Sean Stretch Mike Figgis
1991 El paradís Willard Young Mary Agnes Donoghue
1992 Eternament jove (Forever Young) Nat Cooper Steve Miner
Radio Flyer Mike Richard Donner
1993
El bon fill Mark Evans Joseph Ruben
1994 Un noi anomenat North (North) North Rob Reiner
The War Stuart Stu Simmons Jon Avnet
1996 Flipper Sandy Ricks Alan Shapiro
1997 Oliver Twist Jack Dawkins Tony Bill
La tempesta de gel Mikey Carver Ang Lee
1998 The Faculty Casey Connor Robert Rodriguez
Deep Impact Leo Biederman Mimi Leder
1999 Black and White Wren James Toback
The Bumblebee Flies Anyway Barney Snow Martin Duffy
2000 Chain of Fools Mikey Pontus Löwenhielm Patrick von Krusenstjerna
2001 El senyor dels anells: La germandat de l'anell Frodo Saquet Peter Jackson
2002 Tot el que vull (All I Want) Jones Dillon Jeffrey Porter
Dimecres de cendra Tom Thumb Edward Burns
El senyor dels anells: Les dues torres Frodo Saquet Peter Jackson
2003 Spy Kids 3-D: Game Over The guy Robert Rodriguez
El senyor dels anells: El retorn del rei Frodo Saquet Peter Jackson
2004 Eternal Sunshine of the Spotless Mind Patrick Michel Gondry
2005 Tot està il·luminat (Everything Is Illuminated) Jonathan Safran Foer Liev Schreiber
Sin City Kevin Robert Rodriguez i Frank Miller
Green Street Hooligans Matt Buckner Lexi Alexander
2006 Happy Feet Mumble George Miller
Paris, je t'aime! David Alfonso Cuarón
Bobby William Avary Emilio Estévez
2007 The Oxford Murders Martin Álex de la Iglesia
Day Zero Aaron Feller Bryan Gunnar Cole
2009 9 9 Shane Acker
2011 Happy Feet Two en 3D Mumble George Miller
2010 The Romantics Chip Galt Neiderhoffer
La llegenda de Spyro, el Drac Spyro Steve i Daniel Altiere
2012 El hòbbit: un viatge inesperat Frodo Saquet Peter Jackson
Red vs. Blue Temporada 10 IA Sigma
L'illa del tresor (Treasure Island) Ben Gunn Steve Barron
2013 Black Wings Has My Angel Eddie Alfonso Pineda Ulloa
Maniac Frank Franck Khalfoun
The Hobbit: The Desolation of Smaug Frodo Saquet Peter Jackson

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~battle/celeb/wood.htm Arxivat 2011-10-12 a Wayback Machine.
  2. «1». Arxivat de l'original el 2011-10-12. [Consulta: 31 gener 2017].
  3. «Elijah Wood Biography». The Biography Channel. A+E Television Networks, LLC.. Arxivat de l'original el 2013-12-16. [Consulta: 15 gener 2014].
  4. Rauzi, Robin «Elijah Wood: Having Fun Acting as a Kid». Los Angeles Times, 06-04-1993 [Consulta: 15 gener 2014].
  5. Elijah Wood Biography (1981–)
  6. 6,0 6,1 «"Hooligans" – The seven sins according to Elijah Wood». always.ejwsites.net.
  7. «ELIJAH WOOD BIOGRAPHY». www.thebiographychannel.co.uk. Arxivat de l'original el 2014-01-08. [Consulta: 31 gener 2017].
  8. «Elijah Wood Biography». The Biography Channel. AETN UK. Arxivat de l'original el 2014-01-08. [Consulta: 31 gener 2017].
  9. Heath, Chris «The Secret Life of Elijah Wood». Rolling Stone, 893, 11-04-2002. «His Catholic mother favored biblical names. His older brother was Zachariah, his younger sister would be Hannah. He got Elijah. "He was a prophet," Wood says, "a messenger of God." This Elijah does not imagine himself a messenger of God and has not stayed close to organized Catholicism, but he does try to pray every night before he goes to sleep.»
  10. Harnick, Chris «Elijah Wood Reveals Vintage Modeling Pictures On 'Conan' (VIDEO)». The Huffington Post, 27-06-2013.
  11. Hopewell, John «Elijah Wood at Sitges: 'Genre Is Getting the Respect It Deserves'». Variety, 12-10-2013.
  12. «Elijah Wood». www.firstimpressionsphotography.com.
  13. «The stars of The Lord of the Rings trilogy reach their journey's end». Arxivat de l'original el 2007-03-06. [Consulta: 31 gener 2017].
  14. «Everything Is Illuminated (en anglès)». IMDb, 16-09-2005.
  15. «Elijah Wood's Charity Work, Events and Causes». Look to the Stars.
  16. «Elijah Wood». Soylent Communications.
  17. «Visita a Curepto». Arxivat de l'original el 2012-03-20. [Consulta: 31 gener 2017].
  18. «Visita a damnificados de terremoto del 27F». Arxivat de l'original el 2011-07-13. [Consulta: 31 gener 2017].
  19. «Depp, Clooney best at signing fan autographs». MSNBC.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Elijah Wood