Jaume Pere (d'Aragó i Nicolau)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jaume Pere d'Aragó i Nicolau)
Infotaula de personaJaume Pere
Biografia
Naixement1258 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1308 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (49/50 anys)
Almirall de l'Armada Reial del senyor rei d'Aragó
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócavaller, oficial naval Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militaralmirall Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolSenyor de Sogorb Modifica el valor a Wikidata
CònjugeSança Fernández Modifica el valor a Wikidata
FillsConstança Pérez Fernández Modifica el valor a Wikidata
ParesPere el Gran Modifica el valor a Wikidata  i Maria Nicolau Modifica el valor a Wikidata
GermansViolant d'Aragó i de Sicília, Elisabet de Portugal, Jaume el Just, Alfons el Franc, Frederic II de Sicília i Pere d'Aragó i de Sicília Modifica el valor a Wikidata

Jaume Pere (en aragonès: Jaime Pérez) (v. 1258-1308)[1][2] fou almirall de l'Armada Reial del senyor rei d'Aragó i senyor de Sogorb.

Ascendents[modifica]

Fill natural del rei Pere el Gran i d'una dama anomenada Maria Nicolau; aquesta relació tingué lloc abans del matrimoni del rei amb Constança de Sicília. Era germà de Joan Pere i Beatriu Pere.

Matrimoni i descendents[modifica]

Senyor de Sogorb[modifica]

El seu pare el rei en Pere III d'Aragó creà el 21 de novembre de 1279 la Senyoria de Sogorb, concedint-la en feu al seu fill Jaume Pere, però retenint el domini directe: si moria sense successió, retornaria a la Corona. Vers aquesta època Sogorb fou colonitzada sota furs catalans, que foren abandonats el 1283.

Almirall de la flota[modifica]

Amb data 21 d'agost del 1280 hi ha un document on el rei en Pere el Gran parla del seu fill que ja tenia el càrrec d'almirall.

Guerra de Sicília[modifica]

Durant la revolta nobiliària contra Pere el Gran lluità al Setge de Balaguer (1280) i aquell mateix any fou nomenat almirall. Amb aquest càrrec participà en la guerra de Sicília (1282-1289) i lluità en la Combat de Nicòtena (1282); el 1283 però, fou destituït pel seu pare el rei en Pere III d'Aragó per no haver seguit puntualment les seves ordres en la incursió a Calàbria (1283), on perdé algunes naus i almogàvers. Fou succeït en el càrrec d'almirall per Roger de Llúria.

Alcaid de Tremissèn[modifica]

Segons l'acord entre Pere el Gran i Abu-Saïd Uthman I de Tremissèn, la Corona d'Aragó tenia permís per establir una companyia d'armes, un alcaid i un almoixerif per tal de vigilar el seu comerç. En data indeterminada Jaume Pere fou enviar pel seu pare com a alcaid de Tremissèn al capdavant de la companyia d'armes allí establerta. El seu pare el rei Pere el Gran morí el 1285 i durant el regnat d'Alfons el Franc continuà com a alcaid de Tremissèn.

Campanya de Múrcia[modifica]

El 1291 començà el regnat de Jaume el Just, el seu germanastre. Sembla que participà en la campanya de Múrcia (1296), d'on el rei l'hauria nomenat procurador i governador reial.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]