Jaumet, Jordinet i Joanet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeJaumet, Jordinet i Joanet

Modifica el valor a Wikidata
Tipusgrup de germans fictici
trio de ficció
trio d'homes
tres bessons Modifica el valor a Wikidata
Creat perAl Taliaferro Modifica el valor a Wikidata
Actor de veuRussi Taylor Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraDuckTales Modifica el valor a Wikidata
Universunivers de l'ànec Donald Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 8345f6e9-b3d5-47e3-a6e0-55f4574ddcc2 Modifica el valor a Wikidata

Jaumet, Jordinet i Joanet (Huey, Dewey i Louie a l'original) són tres personatges de dibuixos animats creats el 1937 per l'escriptor Ted Osborne i el dibuixant Al Taliaferro, i són propietat de The Walt Disney Company. Són nebots de l'ànec Donald i renebots de l'Oncle Garrepa. Igual que els seus oncles, els nois són ànecs blancs antropomòrfics amb becs i peus de color groc ataronjat. Normalment utilitzen samarretes i gorres de beisbol de colors, que de vegades s'utilitzen per diferenciar cada personatge. Jaumet, Jordinet i Joanet han realitzat diverses aparicions animades tant en pel·lícules com en televisió, però els còmics segueixen sent el seu mitjà principal. El trio són uns dels personatges amb més aparicions al còmic del món. La base de dades de Comic Vine els situa, amb més de 13.000 aparicions, en la sisena posició en total i, fora del gènere de superherois, com el segon després de Donald i immediatament per sobre de Mickey Mouse.[1] Hi destaquen més de 2.700 aparicions registrades a la sèrie italiana Topolino, que va proveir de material a revistes publicades a Espanya com Don Miki (encara sense aparèixer en aquesta base de dades).

Tot i que els nois eren creats originalment com a creadors de problemes per provocar el famós caràcter de Donald, les aparicions posteriors els van mostrar com actius valuosos per a ell i l'Oncle Garrepa per a les seves aventures. Els tres nois són membres de l'organització fictícia d'escoltisme dels Junior Woodchucks.

Orígens[modifica]

Huey, Dewey i Louie van ser la idea d'Al Taliaferro, l'artista de la tira còmica Silly Symphonies, on es va presentar l'ànec Donald. El departament de Walt Disney Productions Story, el 5 de febrer de 1937, va enviar a Taliaferro un memorial que el reconeixia com la font de la idea del curtmetratge planejat, Donald's Nephews. Els nebots van debutar a la tira còmica de Taliaferro, que en aquest moment havia estat rebatejada com a Donald Duck el diumenge 17 d'octubre de 1937, gairebé sis mesos abans de l'aparició als cinemes. Segons Don Rosa, Carl Barks va afirmar que de fet eren la seva creació mentre treballaven com a escriptor en dibuixos animats d'Ànec Donald el 1937.[2] Els noms van ser elaborats per Dana Coty, qui s'encarregava de gags a Disney, que els va agafar d'Huey Long, Thomas Dewey i Louis Schmitt, un animador del Disney Studio dels anys 30 i 40. La introducció dels nebots per part de Taliaferro va emular els tres nebots de la tira "Happy Hooligan" i també va ser influenciada pels nebots de Mickey Mouse, Morty i Ferdie Fieldmouse.[3]

A la sèrie televisiva Ducktales (2017) es van revelar els noms complets dels tres ànecs:

 • Huey = Huebert Duck
 • Dewey = Dewford Duck
 • Louie = Llewellyn Duck

En anglès els tres noms rimen, ja que es pronuncien [ˈhjui] (jiúi),[4] [ˈdui] (dúi)[5] i [ˈlui] (lúi).[6]

Fons de caràcter[modifica]

Carl Barks (1994)

Jaumet, Jordinet i Joanet són els fills de la germana de Donald Della Duck; a Donald's Nepehew, la seva mare es diu Dumbella. En els curts originals, van ser enviats originalment a visitar Donald durant només un dia; en els còmics, els tres van ser enviats a quedar-se amb Donald de forma temporal, fins que el seu pare va tornar de l'hospital (els nois van acabar enviant-lo després de posar-li petards sota la cadira). Tant en els còmics com en els curts d'animació, els pares dels nois mai no s'han vist ni s'han esmentat després d'aquests casos, i els nois acabaven vivint permanentment amb Donald. Tots quatre viuen a la ciutat fictícia de Duckburg, a l'estat fictici de Calisota.

Els tres ànecs destaquen per les seves idèntiques aparences i personalitats. Una broma corrent implica que els tres de vegades fins i tot acaben les frases de l'altre. En els curts, Huey, Dewey i Louie solen comportar-se de manera rimbombant i entremaliada, i de vegades comet esrepresàlies o venjança del seu oncle Donald. En els còmics, tanmateix, tal com van ser desenvolupats per Al Taliaferro i Carl Barks, els joves ànecs es representen amb millor comportament, assistint freqüentment el seu oncle l'Ànec Donald i el besoncle Garrepa en les seves aventures. En els primers còmics de Barks, els ànecs encara eren salvatges i rebels, però el seu caràcter va millorar considerablement a causa de la seva afiliació als Junior Woodchucks i la bona influència de la seva sàvia bestia Elvira Coot. Segons Don Rosa, Huey, Dewey i Louie es van convertir en membres dels Junior Woodchucks quan tenien uns 11 anys. També afirma que a més són nebots de Daisy Duck per part de pare.[7]

Colors de la roba de Jaumet, Jordinet i Joanet[modifica]

En els primers comic books i curtmetratges, les gorres de Jaumet, Jordinet i Joanet eren de colors a l'atzar, depenent del caprici del colorista.

En poques ocasions fins a 1945 i la majoria dels dibuixos animats posterior, els tres nebots portaven equipaments idèntics (freqüentment vermells). No va ser fins als anys vuitanta quan es va establir que Jaumet anava vestit de vermell, Jordinet en blau i Joanet en verd. Algunes combinacions aleatòries apareixen a la primera merxandatge de Disney i en llibres com el taronja i el groc. Una altra combinació que apareix de tant en tant és Jaumet en blau, Jordinet en verd i Joanet en vermell. En la història, aquesta incoherència s'explica a causa dels ànecs que es presten la roba de l'altre.

En els còmics de l'Ànec Donald i l'oncle Scrooge, de tant en tant, el trio es vesteix amb els seus vestits habituals, però en comptes de tenir els seus colors habituals, tots ells vesteixen de negre (o el mateix color fosc), fent-los visualment idèntics, utilitzant el color del barret per distingir-se.

Phooey Duck[modifica]

En algunes ocasions, algun artista per error ha dibuixat quatre nebots i l'error no es va detectar i es va publicar. Aquest quart nebot ha estat nomenat Phooey Duck per l'editor de còmics de Disney Bob Foster.[8][9]

Adaptacions dels noms[modifica]

Llengua Noms
Alemany Tick, Trick und Track
Àrab سوسو, توتو، لولو (Sousou, Touto, Loulou)
Castellà espanyol Juanito, Jorgito y Jaimito
Castellà americà Hugo, Paco i Luis
Croata Hinko, Dinko i Vinko
Danès Rip, Rap og Rup
Eslovè Pak, Zak in Mak
Esperanto Huĉjo, Duĉjo kaj Luĉjo
Estoni Hups, Tups ja Lups
Faroès Dinni, Danni og Dunni
Finès Tupu, Hupu ja Lupu
Francès Riri, Fifi et Loulou
Grec Χιούι, Ντιούι και Λιούι (Khioúi, Dioúi ke Lioúi)
Holandès Kwik, Kwek en Kwak
Hongarès Tiki, Niki és Viki
Indonesi Kwak, Kwik dan Kwek
Islandès Ripp, Rapp og Rupp
Italià Qui, Quo e Qua
Japonès ヒューイ・デューイ・ルーイ

Hyūi, Dyūi, Rūi

Noruec Ole, Dole og Doffen
Polonès Hyzio, Dyzio i Zyzio
Portuguès Huguinho, Zezinho e Luisinho
Rus Билли, Вилли и Дилли

Billi, Villi i Dilli

Serbi Раја, Гаја и Влаја (Raja, Gaja i Vlaja)
Suec Knatte, Fnatte och Tjatte
Txec Bubík, Dulík a Kulík
Turc Cin, Can ve Cem

L'adaptació al català és la traducció de la versió castellana d'Espanya, que és la més coneguda pel públic de parla catalana.

Aparicions dels personatges[modifica]

Pel·lícules[modifica]

Després de l'era de teatral shorts va acabar, van aparèixer dins:

 • Donald Duck Presents (1983)
 • DuckTales (1987)
 • Sport Goofy in Soccermania (1987)
 • DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp (1990)
 • Quack Pack (1996)
 • Mickey Mouse Works (1999)
 • Mickey's Once Upon a Christmas (1999)
 • House of Mouse (2001)
 • Mickey's Magical Christmas: Snowed in at the House of Mouse (2001)
 • Mickey's House of Villains (2002)
 • Mickey's Twice Upon a Christmas (2004)

A la pel·lícula de 1988, Qui ha enredat en Roger Rabbit?, Jaumet, Jordinet i Jaumet, apareixen a una imatge d'un diari a l'oficina d'Eddie Valiant. El 1990, els nois també van fer una aparició a l'especial de televisió antidroga Cartoon All-Stars to the Rescue. A més, també van aparèixer a Duck Tales la pel·lícula on van a la recerca de tresors amb el seu oncle Garrepa i acaben fent-se amistats amb un geni amable. A mesura que avança la pel·lícula, fan desitjos inimaginables i acaben per ajudar a l'oncle Scrooge a enfrontar-se a un vell enemic. També fan un cameo a Mickey's Christmas Carol.

Llista de curtmetratges d'animació[modifica]

# Curt Data Colors de samarretes Notes
1 Donald's Nephews 15 d'abril de 1938 Vermell, verd, taronja
2 Good Scouts 9 de juliol de 1938 Uniformes d'escorta
3 Donald's Golf Game 4 de novembre de 1938 Vermell, groc, taronja
4 The Hockey Champ 28 d'abril 1939 Vermell, verd, taronja
5 Sea Scouts 39 de juny de 1939 Tots de vermell
6 Mr. Duck Steps Out 7 de juny de 1940 Groc, verd, vermell També protagonitzat per Daisy Duck
7 Fire Chief 13 de desembre de 1940 Vermell, groc, blau/ tots de vermell
8 All Together 13 de gener de 1942 Tots de vermell A WWII Cartoon
9 The Nifty Nineties 20 de juny de 1941 Tots de blau A Mickey Mouse Cartoon
10 Truant Officer Donald 1 d'agost de 1941 Vermell, verd, taronja
11 Donald's Snow Fight 10 d'abril de 1942 Vermell, verd, taronja
12 Home Defense 26 de novembre de 1943 Tots de vermell
13 Donald Duck and the Gorilla 31 de març de 1944 Vermell, groc, verd
14 Donald's Off Day 8 de desembre de 1944 Tots de vermell
15 Donald's Crime 29 de juny de 1945 Vermell, verd, taronja També protagonitzat per Daisy Duck
16 Straight Shooters 18 d'abril de 1947 Tots de vermell
17 Soup's On 15 d'octubre de 1948 Tots de vermell
18 Donald's Happy Birthday 11 de febrer de 1949 Tots de vermell
19 Lion Around 20 de gener de 1950 Tots de vermell
20 Lucky Number 20 de juliol de 1951 Tots de vermell
21 Trick or Treat 10 d'octubre de 1952 Diversos vestits de Halloween També protagonitzat per la bruixa Hazel
22 Don's Fountain of Youth 30 de maig de 1953 Tots de vermell
23 Canvas Back Duck 25 de desembre de 1953 Tots de vermell També presenta a Pete
24 Spare the Rod 15 de gener de 1954 Tots de verd o de vermell
25 Donald's Diary 5 de març de 1954 Tots de blau clar També protagonitzat per Daisy Duck; en aquesta història el trio son nebots de Daisy, però no de Donald
26 The Litterbug 21 de juny de 1961 Vermell, groc, verd
27 Donald's Fire Survival Plan 1965 Tots de vermell

També van aparèixer amb Oncle Garrepa, però sense Donald a Scrooge McDuck i Money .

Còmics[modifica]

Dins els còmics, Jaumet, Jordinet i Joanet solen tenir un paper important en la majoria de les històries que involucren el seu oncle Donald o el seu besoncle Garrepa, acompanyant-los en la majoria de les seves aventures. També es pot veure als còmics l'adhesió dels nois a l'organització similar a Boy Scouts, els Junior Woodchucks, incloent-hi la guia Junior Woodchucks, un manual que conté tota mena d'informació sobre pràcticament tots els temes possibles (però, hi ha alguns recursos, com les antigues biblioteques de Tralla La, que contenen informació no trobada a la guia). Aquesta excel·lent organització juvenil, que té els objectius de preservar el coneixement i preservar el medi ambient, va ser fonamental en l'evolució dels tres germans.

Al la continuïtat (no oficial) dels còmics de l'escriptor Don Rosa, Jaumet, Jordinet i Joanet van néixer cap a 1940 a Duckburg. Fidel al seu estil jocós, Rosa de tant en tant fa subtils referències al misteri incalculable de la vida dels tres nens: què va passar dels seus pares? En la seva sèrie èpica còmica, Life and Times de Scrooge McDuck, Rosa mostra com Scrooge va conèixer per primera vegada a Donald i als seus nebots, dient: "Tampoc no estic acostumat a familiars! Els pocs que tenia sembla... que han desaparegut ... " Els germans responen: "Sabem com se sent això, Oncle Garrepa!"

Històries oficials[modifica]

 • Walt Disney's Comics & Stories (1940) (Boom! Studios)
 • Walt Disney's Christmas Parade (1949) (Dell)
 • Walt Disney's Vacation Parade (1950) (Dell)
 • Walt Disney's Silly Symphonies (1952) (Dell)
 • Walt Disney's Donald Duck (1952) (Boom! Studios)
 • Walt Disney's Mickey Mouse (1952) (Boom! Studios)
 • Walt Disney's Uncle Scrooge (1953) (Boom! Studios)
 • Walt Disney's Donald Duck Beach Party (1954) (Dell)
 • Walt Disney's Picnic Party (1955) (Dell)
 • Walt Disney's Chip 'n' Dale (1955) (Dell)
 • Walt Disney's Donald Duck in Disneyland (1955) (Dell)
 • Walt Disney's Mickey Mouse in Frontierland (1956) (Dell)
 • Walt Disney's Mickey Mouse in Fantasyland (1957) (Dell)
 • Walt Disney's Christmas in Disneyland (1957) (Dell)
 • Walt Disney's Mickey Mouse Almanac (1957) (Dell)
 • Walt Disney's Uncle Scrooge Goes to Disneyland (1957) (Dell)
 • Walt Disney's Vacation in Disneyland (1958) (Dell)
 • Walt Disney's Disneyland Birthday Party (1958) (Dell)
 • Walt Disney's Donald and Mickey in Disneyland (1958) (Dell)
 • Walt Disney's Huey, Dewey, and Louie: Back to School (1958) (Dell)
 • Walt Disney's Summer Fun (1959) (Dell)
 • Walt Disney's Ludwig Von Drake (1961) (Dell)
 • Walt Disney's Donald Duck Album (1962) (Dell)
 • Walt Disney's Beagle Boys (1964) (Gold Key)
 • Walt Disney's Super Goof (1965) (Gold Key)
 • Walt Disney's Huey, Dewey and Louie: Junior Woodchucks (1966) (Gold Key)
 • Walt Disney's Chip 'n' Dale (1967) (Gold Key)
 • Walt Disney's Moby Duck (1967) (Gold Key)
 • Walt Disney Comics Digest(1968) (Gold Key)
 • Walt Disney Showcase (1970) (Gold Key)
 • Walt Disney's Daisy and Donald (1973) (Gold Key)
 • Walt Disney's Uncle Scrooge Adventures (1987) (Gladstone)
 • Walt Disney's Donald Duck Adventures (Gladstone, 1987/Disney, 1990/Gemstone, 2003)
 • Walt Disney's Mickey and Donald (1988) (Gladstone)
 • Ducktales (1988) (Gladstone)
 • Ducktales (1990) (Disney)
 • Goofy Adventures (1990) (Disney)
 • Walt Disney's Holiday Parade (1990) (Disney)
 • Walt Disney's Autumn Adventures (1990) (Disney)
 • Walt Disney's Junior Woodchucks (1991) (Disney)
 • Walt Disney's Summer Fun (1991) (Disney)
 • Disney's Colossal Comics Collection (1991) (Disney)
 • Walt Disney's Donald and Mickey (1993) (Gladstone)
 • Walt Disney's Donald Duck & Mickey Mouse (1995) (Gladstone)
 • Walt Disney's Spring Fever (2007) (Gemstone)
 • Donald Duck: The Halloween Huckster (2008) (Gemstone)
 • Darkwing Duck (2010) (Boom! Studios)
 • Disney's Hero Squad (2010) (Boom! Studios)
 • Walt Disney's Uncle Scrooge: The Hunt For The Old Number One (2010) (Boom! Studios)
 • DuckTales (2011) (Boom! Studios)
 • Donald Duck and Friends: Feather of Fury (2011) (Boom! Studios)
 • Donald Duck and the Treasure Island (2012) (Disney)

Televisió[modifica]

DuckTales[modifica]

Logo de les DuckTales (1987)

Posteriorment van protagonitzar la sèrie de televisió animada de 1987 DuckTales, en la qual van aparèixer en aventures amb el seu besoncle, Garrepa (Donald s'havia alistat a la Marina dels EUA). Les personalitats dels nois a aquesta sèrie es basaven principalment en les seves aparicions en còmics més que en els curtmetratges.

Una nova adaptació de la sèrie, una vegada més, titulada, DuckTales també inclou els tres germans, tot i que amb dissenys diferents, les veus i personalitats són com a Quack Pack. Es traslladen a la casa de Scrooge amb Donald després que el vaixell on van viure es destrueixi accidentalment. En el nou lliurament, els germans també viatgen en aventures amb Scrooge, ara amb Donald a prop. El primer episodi també mostra una imatge de Della, la mare de les trigemins, que també va recórrer el món en aventures amb Donald i Garrepa. A la versió original es va canviar el veritable nom de Dewey (Jordinet) a Dewford, alhora que feia de Deuteronomi el seu segon nom, i el veritable nom de Louie (Joanet) per a Llwellyn, un fet que sembla avergonyir-lo.

Quack Pack[modifica]

Jaumet, Jordinet i Joanet també van protagonitzar la sèrie Quack Pack, de la dècada de 1990, en la qual els tres van ser retratats com a adolescents. A Quack Pack, els nois van rebre personalitats diferenciades, amb Jaumet com a líder del grup, Jordinet com a geni d'ordinador i Joanet com a esportista. Després de Quack Pack, els nois van tornar a les seves edats originals en aparicions futures, incloent la sèrie Mickey Mouse Works, de la dècada de 2000, i després van tornar a créixer a House of Mouse. En aquesta es van convertir en una banda musical amb una varietat d'estils diferents (normalment com "The Quackstreet Boys"). També presenten un lloc destacat en una part de la pel·lícula d'animació per ordinador, Mickey's Twice In a Christmas de 2004.

Videojocs[modifica]

Jaumet, Jordinet i Joanet apareixen en el tercer joc de Magical Quest. L'objectiu del joc és rescatar-los de les urpes del vilà Rei Pete. El trio també apareix a Quackshot pilotant l'avió de Donald mentre viatja pel món a la recerca d'un tresor perdut.

També apareixen en L'Afortunat Dime Tàpera pel Sega Master system, on són segrestats per Magica De Spell. Donald ha de trobar la moneda de la sort de l'Oncle Garrepa i hi arrisca la seva seguretat.

També apareixen en Donald Duck: Goin 'Quackers, ajudant a Donald a rescatar Daisy.

També apareixen a Mickey's Speedway USA, Duck Tales i Dance Dance Revolution: Disseny Mix.

Kingdom Hearts[modifica]

A Kingdom Hearts treballen a una botiga d'articles a Traverse Town. A Kingdom Hearts II, dirigeixen individualment una botiga d'articles (Jaumet), una botiga d'armes (Joanet) i una botiga d'accessoris (Jordinet) a Hollow Bastion i Radiant Garden. En tots dos terminis, tots es veuen tornant al Castell de Disney. Reapareixen en Kingdom Hearts: Birth By Sleep a Disney Town, recreant sabors de gelat, aquesta vegada amb un paper amb diàleg. Apareixen una vegada més en el joc mòbil Kingdom Hearts Unchained concedint medalles als jugadors per unes quantitats determinades de punts d'experiència. Apareixen a Twilight Town a Kingdom Hearts III, on cadascun d'ells corre per torns cap a la botiga gde xiclet. En totes les seves aparicions a Kingdom Hearts, tenen un aspecte semblant a la seva aparició a les DuckTales originals.

Parcs i atraccions[modifica]

Jaumet, Jordinet i Joanet han aparegut com a personatges a Tokyo Disney i Disneyland Paris.

Influències culturals[modifica]

 • A la pel·lícula de ciència-ficció de 1972, Naus silencioses, dirigida per Douglas Trumbull, el personatge principal, Lowell, fa amistat amb tres drons i els anomena Huey, Dewey i Louie. Els avions no tripulats apareixen en els seus colors semioficials: Huey és de color taronja vermellós, Dewey és blau i Louie és verd.
 • A la sèrie de televisió canadenca Due South, dos dels detectius del departament de policia de Chicago, on hi té lloc la sèrie, es denominen Jack Huey i Louis (Louie) Gardino. Després de la segona temporada, Gardino és substituït pel detectiu Thomas Dewey. Sovint són anomenats com a "nois d'ànec" per altres personatges.
 • En l'episodi de Cowboy Bebop "Waltz for Venus", Spike i Faye capturen tres caps de recompensa menors anomenats Louey, Huey i Dewey.
 • Tots ells van aparèixer en el episodi de Robot Chicken "Some like it Hitman". En aquest esbós, demanen al seu oncle Donald si poden veure la seva mare (Della Duck) de nou.
 • Els tres prototips dels dispositius ambientals MooresCloud es van nomenar "Huey, Dewey i Louie" quan es van presentar per primera vegada a la premsa tècnica a Sydney, Austràlia, pel futurista Mark Pesce.[10]
 • A The Dukes of Hazzard, Boss Hogg té un nebot anomenat Hughie Hogg (que apareix en diversos episodis de la segona temporada), mentre que el germà gran de Boss Hogg, Louie Hogg, apareix a la temporada sisena "How To Succeed In Hazzard".
 • En el joc de rol post-apocalíptic de 1988 Wasteland, el partit del jugador pot neutralitzar una banda liderada per trigemins anomenada Huey, Dewey i Louie.

Referències[modifica]

 1. «Comic Vine (S'ha cercat la base de dades de caràcters per personatges segons nombre d'aparicions.)». [Consulta: 4 juliol 2023].
 2. Huey, Dewey and Louie, consultada el 6 d'abril de 2019.
 3. Thomas Andrae, "El llegat d'Al Taliaferro", a Disney's Four Color Adventures vol. 1 (2011).
 4. Dictionary.com, Random House Dictionary, Huey.
 5. Dictionary.com, Random House Dictionary, Dewey.
 6. Dictionary.com, Random House Dictionary, Louie.
 7. «Who's who in Duckburg - Huey, Dewey and Louie» (en anglès). Arxivat de l'original el 14 de gener 2011. [Consulta: 6 abril 2019].
 8. Jensen, Lars. «Mailing list entry from writer Lars Jensen, near bottom of entry» (en anglès), 27-01-2006. [Consulta: 6 abril 2019].
 9. Sullivan, Katie. «Phooey ~ the 4th Nephew!» (en anglès). Arxivat de l'original el 2022-11-25. [Consulta: 6 abril 2019].
 10. «Archived copy» (en anglès). Arxivat de l'original el 2012-10-16. [Consulta: 6 abril 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jaumet, Jordinet i Joanet