Joana de Lestonnac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoana de Lestonnac

Santa Joana de Lestonnac
Nom original(es) Juana de Lestonnac Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementJeanne de Lestonnac
27 desembre 1556 Modifica el valor a Wikidata
Bordeus Modifica el valor a Wikidata
Mort2 febrer 1640 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Bordeus Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCol·legi de la Companyia a Bordeus (des de 1822; abans, al Convent d'Ha) 
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiosa catòlica Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósFulienques, Companyia de Maria
vídua, religiosa i fundadora
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació1900 , Roma nomenat per Lleó XIII
Canonització15 de maig de 1949 , Roma nomenat per Pius XII
PelegrinatgeBordeus (casa natal, convents); Landiras
Festivitat15 de maig
Iconografiahàbit de monja, amb un llibre obert a la mà, o amb una nena
Patrona devíctimes d'abusos, gent rebutjada per un orde religiós, vídues
Família
ParentsPierre Eyquem de Montaigne (avi matern) Modifica el valor a Wikidata

Joana de Lestonnac (Bordeus, 1556 - 1640) va ser una religiosa francesa, fundadora de la Companyia de Maria, primera congregació religiosa dedicada a l'educació de nenes. És venerada com a santa per l'Església Catòlica Romana.[1]

Biografia[modifica]

Jeanne de Lestonnac Eyquem va néixer i es va formar en una família benestant de Bordeus. Era filla de Richard de Lestonnac i de Jeanne Eyquem i, per tant, neboda de Michel de Montaigne, famós filòsof i humanista. El seu pare era catòlic i la seva mare calvinista, i fou educada en la fe catòlica.

Des de la seva infància experimenta una profunda experiència espiritual i una inclinació per la vida religiosa: "tingues cura, filla meva, de no deixar apagar aquesta flama que he encès en el teu cor i que et mena a seguir-me amb un desig tan ardent".

El 1572 és desposada amb Gaston de Monferrant, baró de Landiràs, amb qui tindrà set fills. Als 41 anys mor el seu marit i cinc anys després ingressa al monestir de les monges fulienques de Tolosa. Tanmateix la rigorositat de la regla ultrapassa les seves forces i ha de deixar la vida monàstica.

Fundació de la Companyia de Maria[modifica]

Quadre de final del s. XVII, amb Santa Joana i altres monges pregant; la Mare de Déu se'ls apareix i les nenes escriuen i treballen al costat (Bordeus, Cartoixa de Sant Bru)

Durant aquests anys el seu projecte va prenent formes més concretes. En un somni, anomenat en les seves obres la nit del Cister, quan era encara al monestir, entreveu una gran quantitat de noies joves desorientades per manca d'ajuda. Després de deixar la vida monàstica, es retira al castell de La Mothe per decidir el seu futur.

El 1605 la pesta fa estralls a Bordeus. Joana es dedica incansablement a l'atenció dels malalts i al seu voltant comencen a ajuntar-se un grup de noies joves amb semblant inquietud. La relació aleshores amb els jesuïtes esdevé fonamental, atès que ells també viuen la preocupació pels joves. Aconsellada pels jesuïtes F. Raymond i Jean de Bordes, i prenent com a model la Companyia de Jesús, projectà de fundar un institut religiós dedicat a l'educació de les noies.

L'any 1607 comença l'activitat de la Companyia de Maria, amb Joana de Lestonnac al davant d'una comunitat de germanes, que harmonitzen la pregària i la vida contemplativa i la dedicació a l'ensenyament i la instrucció cristiana de la dona. Maria és el model que volen imitar i la santa patrona protectora del nou institut. Serà aprovat i autoritzat per l'arquebisbe de Bordeus François d'Escoubleau de Sourdis el 25 de març de 1606, i a Roma l'aprovarà el papa Pau V el 7 d'abril de 1607.

Les fundacions de noves cases s'entenen ràpidament per tot França: quan Joana morí, als 84 anys, en 1640, la congregació ja tenia 30 cases.

Veneració[modifica]

Pius XII la canonitzà el 1949 i la seva festa se celebra el dia 15 de maig. El 1650 la Companyia realitza la primera fundació fora de territori francès, a Barcelona. Hi ha presència actualment a quatre continents.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joana de Lestonnac