Joaquín Peris Fuentes

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaJoaquín Peris Fuentes
 Batlle 

Dades biogràfiques
Naixement 18 de març de 1854
Mort 1 de gener de 1939 (84 anys)
Alma mater Universitat de València
Activitat professional
Ocupació Historiador i polític
Modifica dades a Wikidata

Joaquín Peris Fuentes, també conegut amb el malnom del 'bou roig', va nàixer el 18 de març de 1854, i va morir l'1 de gener de 1939. Està soterrat al costat de la seua mare, Mercedes Fuentes Núñez, on fou traslladat el 20 de maig] de 1993, encara que no hi ha cap inscripció que així ho indique.

Intel·lectual i historiador borrianenc, va assistir de menut a les escoles oficials de la Mercè. Va estudiar batxillerat a Castelló de la Plana i lleis a la Universitat de València, passant després a Madrid, on es va doctorar. Va obtenir la concessió oficial del Port de Borriana, en llur projecte i estudis va gastar molts diners, va patir amb angoixa diverses revoltes populars que el culpaven de què no es tirara endavant el projecte, la qual cosa el va obligar a donar la concessió a l'Ajuntament de Borriana el 1917, per un terç del que li havia costat. Va tenir un arxiu-biblioteca d'un valor incalculable.

Desenvolupà els càrrec de jutge i alcalde, entre l'1 de juliol de 1899 i el 19 d'abril de 1901. Fou qui sol·licità a la Reina Maria Cristina d'Àustria el títol de ciutat per a Borriana, que se li atorgaria dos mesos i mig després de deixar el càrrec, el 7 de juliol de 1901. Sent alcalde va prohibir el bou per la vila i el poble se li revoltà. Per a complaure'ls va comprar un bou a Sevilla; un bou de color castany que es va amollar a les festes de la Misericòrdia, va provocar diversos ferits i tres morts. Des d'aleshores Don Joaquin fou el bou roig.