Joaquim Serra Montolí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoaquim Serra Montolí
Biografia
Naixement20 octubre 1986 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Politècnica de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiXavier Cabre Vilagut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEquació el·líptica en derivades parcials i equació parabòlica en derivades parcials Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorETH Zürich Modifica el valor a Wikidata
Participà en
Olimpíada Internacional de Matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Premis

Joaquim Serra Montolí (Barcelona, 1986) és un matemàtic català, especialitzat en les equacions el·líptiques en derivades parcials i parabòliques.[1][2]

Després de llicenciar-se en matemàtiques per la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC),[3] es doctorà per la mateixa Universitat el 2014. Des d'aleshores, ha treballat com a investigador a l'Escola Federal Politècnica de Zuric (ETH Zürich), un dels departaments de matemàtiques líders a Europa, després d'obtenir el prestigios “Ambizione Fellowship” de la Swiss National Foundation (SNF).[2][1] El 2016 va rebre el Premi Josep Teixidor de Matemàtiques de la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, a la millor tesi doctoral o millor treball d'investigació sobre matemàtiques, pel seu treball EDP elípticas y parabólicas: regularidad para ecuaciones de difusión no locales y dos problemas isoperimétricos,[4] un tema que li ha portat, posteriorment, a desenvolupar la seva investigació sobre les equacions en derivades parcials el·líptiques i parabòliques.[5] També va ser el guanyador del Premi José Luis Rubio de Francia 2018 concedit per la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME).[2] un premi que compta amb el patrocini de la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Saragossa, dotat amb 3.000 euros, i que comporta, a més, un "Start-up grant", pel qual la Fundació BBVA dona suport, amb 35.000 euros, a la investigació del premiat en els següents tres anys d'investigació.[2][6]

Durant les seves investigacions ha col·laborat, entre altres, amb el destacat matemàtic italià Alessio Figalli, Medalla Fields 2018, una de les figures de referència mundial en el món de les matemàtiques,[7] amb treballs relacionats amb l'estructura fina de les singularitats de frontera lliure per resoldre el problema de l'obstacle estàndard, unes investigacions que es consideren la primera incursió que s'ha fet en aquest problema clàssic des de fa molt de temps.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Joaquim Serra Montolí recibe la más alta distinción de las Matemáticas españolas». Revista Nuve: revista de educación e investigación internacional [Consulta: 20 gener 2020].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Diez López, Nerea. «Joaquim Serra Montolí, Premio José Luis Rubio de Francia 2018». Reial Societat Matemàtica Espanyola, 28-06-2019. [Consulta: 20 gener 2020].
  3. Ros-Oton, 2019, p. 455.
  4. «Dos estudiantes del CFIS galardonados con el Premio Évariste Galois y Josep Teixidor de Matemáticas». Centro de Formación Interdisciplinaria Superior. [Consulta: 20 gener 2020].
  5. «Los Premios Vicent Caselles reconocen a seis de los mejores matemáticos de España». Diari ABC, 04-10-2019 [Consulta: 20 gener 2020].
  6. «Los Premios Vicent Caselles celebran las matemáticas: "Son el lenguaje de la ciencia, el conocimiento y la racionalidad"». La Vanguardia, 04-10-2019 [Consulta: 20 gener 2020].
  7. Garcinuño, Pablo «Joaquim Serra: “Es imperdonable que los adolescentes piensen que las matemáticas no van con ellos”». Innovaspain, el periódico líder de la innovación en español, 03-10-2019 [Consulta: 20 gener 2020].

Bibliografia[modifica]