John Bright (guionista)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb John Bright (dissenyador de vestuari).
Per a altres significats, vegeu «John Bright (desambiguació)».
Infotaula de personaJohn Bright
Biografia
Naixement1r gener 1908 Modifica el valor a Wikidata
Baltimore (Maryland) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 setembre 1989 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióguionista, dissenyador de vestuari Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

IMDB: nm0109148 Allmovie: p83016 TMDB.org: 96819 Modifica el valor a Wikidata

John Milton Bright (Baltimore, 1 de gener de 1908 — 14 de setembre de 1989) va ser un periodista i guionista de cinema nord-americà. És conegut sobretot per haver col·laborat en el guió de L'enemic públic pel qual va ser nominat a l'Óscar al millor argument. A causa de la seva afiliació al Partit Comunista dels Estats Units va ser objecte de la caça de bruixes del senador McCarthy, la qual cosa el va portar a establir-se a Mèxic.

Biografia[modifica]

A principis dels anys 1930 Bright va entrar a treballar per a la productora Warner Bros. com a guionista. De 1931 és precisament la seva pel·lícula més coneguda: L'enemic públic (William A. Wellman), per la qual va ser nominat a l'Óscar al millor argument. El 1933, juntament amb altres col·legues, va impulsar la creació de l'Screen Writers Guild (Sindicat d'Escriptors Cinematogràfics), organització gremial d'ideologia progressista i enfrontada a la conservadora Screen Playwrights. El 1934 va ser membre d'un comitè de guionistes que recol·lectava fons per a la campanya electoral al càrrec de governador de Califòrnia del candidat demòcrata i també escriptor Upton Sinclair. El 1936 es va afiliar a la secció de Hollywood del Partit Comunista dels Estats Units, militància que mantindria fins a principis dels anys 1950.

La caça de bruixes del senador McCarthy va perseguir Bright.

En entrar Estats Units a la Segona Guerra Mundial, Bright va intentar allistar-se. Tot i això, els informes negatius de l'FBI, que el definien com a «antifeixista prematur», li van impedir ingressar en qualsevol unitat de combat. Finalment va ser admès a la Guàrdia Costera, en què va col·laborar en la realització de documentals propagandístics. En acabar el conflicte bèl·lic va tornar al món del cinema, però li va resultar difícil de reinserir-s'hi.

A finals dels anys 1940, ja amb l'anticomunisme en plena ebullició, va rebre la proposta del productor Robert Fellows d'entrar a col·laborar a la productora de John Wayne si prèviament delatava altres membres del Partit Comunista. Fellows li va garantir l'anonimat de la denúncia si hi col·laborava. Bright va decidir llavors exiliar-se a Mèxic, on es va reunir amb altres perseguits pel macartisme. El 1951 va ser denunciat davant el Comitè d'Activitats Antiamericanes per diverses persones i inclòs a la llista negra. A Mèxic va col·laborar en el guió de La rebel·lió dels penjats (Emilio Fernández, 1954), signant amb el pseudònim Hal Croves.

Bright va tornar als Estats Units el 1959 i va treballar com a assessor literari. Des d'aquesta ocupació, encara va contribuir a impulsar el rodatge de Johnny va prendre el seu fusell (Dalton Trumbo, 1971). Va morir el 1989.

Filmografia seleccionada[modifica]

Guardons[modifica]

Premis Óscar [1]
Any CategoriaAcadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Resultat
1931 Millor argument The Public Enemy Nominat

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]