John Broadus Watson

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

John Broadus Watson (1878-1958) va ser un dels psicòlegs americans més importants del segle XX, conegut per haver establert el conductisme com a escola psicològica. Va assegurar que podia emmotllar a qualsevol infant humà i, aplicant tècniques del comportament, crear qualsevol classe de persona ("captaire, lladre"). Naturalment, Watson, va acabar admetent que tal comesa estava lluny del que realment podia aconseguir, ja que psicòlegs anteriors a ell ho havien intentat durant dècades anteriors.

No obstant això, Watson desenvolupà el conductisme, que avui en dia constitueix una de les escoles psicològiques més importants i suposa la base metodològica de moltes teràpies de gran efectivitat. Amb el seu conductisme, Watson posà l'èmfasi en el comportament extern de les persones i les seves reaccions en determinades situacions, més que en l'estat intern i mental d'aquestes. Opinava que l'anàlisi del comportament i les reaccions eren l'únic mètode objectiu per a aconseguir la penetració en les accions humanes.

Watson quedà immortaliltzat en els llibres de psicologia pels seus experiments i per haver demostrat les seves teories sobre el condicionament amb un infant anomenat el Petit Albert, un nen de 9 mesos d'edat. L'experiment tenia l'objectiu de demostrar que el condicionament funcionava i utilitzà a Albert per a fomentar-li por a les rates. L'experiment consistia a ensenyar al nen una rata estímul neutre i a continuació s'emetia un so desagradable que provocava la por estímul condicionat fins que finalment, Albert substituí l'estímul neutre pel condicionat adquirint por a les rates. Aquest tipus d'experiments van obrir el debat sobre l'ètica a l'hora d'experimentar amb éssers humans.

Enllaços Relacionats[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Broadus Watson