Jordi de Rússia (gran duc de Rússia I)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJordi de Rússia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 agost 1863 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Tetritsq'aro Modifica el valor a Wikidata
Mort28 gener 1919 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
fortalesa de Sant Pere i Sant Pau (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciópolític, numismàtic Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militaradjudant general Modifica el valor a Wikidata
ConflictePrimera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCasa de Holstein-Gottorp-Romànov Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaria de Grècia (1900, 1900–1919) Modifica el valor a Wikidata
FillsNina Georgievna of Russia (en) Tradueix, Princess Xenia Georgievna of Russia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesMiquel de Rússia Modifica el valor a Wikidata  i Cecília de Baden Modifica el valor a Wikidata
GermansAnastàsia de Rússia, Grand Duke Sergei Mikhailovich of Russia (en) Tradueix, Alexandre de Rússia, Gran Duc Nicholas Mikhailovich de Rússia, Grand Duke Alexei Mikhailovich of Russia (en) Tradueix i Grand Duke Michael Mikhailovich of Russia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Jordi de Rússia, gran duc de Rússia (Bielyi-Klioutch (Geòrgia) 1863 - Sant Petersburg 1919). Gran duc de Rússia amb el tractament d'altesa imperial i reial que pertanyia a la branca familiar dels Mikhailovitx.

Nascut a la finca de Bielyi-Klioutch a la regió russa de Geòrgia el dia 23 d'agost de l'any 1863 essent fill del gran duc Miquel de Rússia i de la princesa Cecília de Baden. Jordi era net del tsar Nicolau I de Rússia i de la princesa Carlota de Prússia per línia paterna, i del gran duc Leopold I de Baden i de la princesa Sofia de Suècia per via materna.

El dia 21 de maig de l'any 1900 contragué matrimoni amb la princesa Maria de Grècia, filla del rei Jordi I de Grècia i de la gran duquessa Olga de Rússia. La parella s'instal·là a Rússia i tingueren dues filles:

  • SAIR la princesa Xènia de Rússia, nascuda a la finca familiar de Mikhailovskoie l'any 1903 i morta a Glen Cove (Nova York) el 1965. Es casà en primeres núpcies amb William B. Leeds i en segones núpcies amb Herman Jud.

El matrimoni del gran duc Jordi i de la princesa Maria fracassà des dels primers anys. Mentre el gran duc lluitava per salvar la seva vida marital del fracàs, la princesa Maria de seguida mostrà un distanciament creixent del seu marit i del seu país d'acollida, Rússia. Maria aviat inicià llargs viatges per les corts europees i Jordi romania a Rússia a l'atenció de les seves filles i dels seus nombrosissims interessos econòmics.

Amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, la princesa Maria quedà atrapada, junt amb les seves filles, a Londres, mentre que el seu marit es trobava a Rússia. Amb la caiguda del tsarisme l'any 1917 el gran duc fou fet presoner pels bolxevics i assassinat a la Fortalesa de Sant Pere i de Sant Pau de Sant Petersburg el mes de gener de l'any 1919. De res serviren les gestions que la princesa Maria, recolzada per la família reial britànica, realitzà per intentar salvar el seu marit i altres presoners reials de la mort segura que els esperava.

Jordi morí el dia 30 de gener de l'any 1919 a la Fortalesa de Pere i Pau de Sant Petersburg al costat del gran duc Pau de Rússia, del gran duc Nicolau de Rússia i del príncep Constantí de Rússia. Les seves restes mai foren recuperades, ja que foren amagades a la fortalesa per ordre del dirigent comunista Grigori Zinóviev.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jordi de Rússia