José Serrano

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Enrique Serrano

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) José Serrano Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 octubre 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Mayagüez (Puerto Rico) Modifica el valor a Wikidata
  Membre de la Cambra de Representants dels Estats Units
pel Districte 15 de Nova York
3 de gener 2013 – present
← Charles Bernard Rangel
  Membre de la Cambra de Representants dels Estats Units
pel Districte 16 de Nova York
3 de gener de 1993 – 3 de gener de 2013
← Charles Bernard Rangel
Eliot Engel →
  Membre de la Cambra de Representants dels Estats Units
pel Districte 18 de Nova York
20 de març de 1990 – 3 de gener de 1993
← Robert Garcia
Nita Lowey →
  Membre de la Assemblea Estatal de Nova York
pel Districte 73 de Nova York
5 de gener de 1983 – 20 de març de 1990
← John Brian Murtaugh
David Rosado →
  Membre de la Assemblea Estatal de Nova York
pel Districte 75 de Nova York
1 de gener de 1975 – 31 de desembre 1982
← Eugenio Alvarez
John C. Dearie →
Dades personals
ResidènciaBronx, Nova York
ReligióCatòlica
FormacióLehman College
Activitat
Lloc de treball Washington DC Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, banquer Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Demòcrata
Membre de
Carrera militar
LleialtatEstats Units Estats Units
Servei militar1964-1966
Branca militarExèrcit dels Estats Units
Unitat militarBatalló de Suport 172[1]
Família
CònjugeDivorciat

Lloc webserrano.house.gov Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm3394162 Facebook: RepJoseSerrano Twitter (X): RepJoseSerrano Instagram: repjoseserrano Modifica el valor a Wikidata

José Enrique Serrano (Mayagüez, 24 d'octubre de 1943) és un polític americà, membre de la Cambra de Representants dels Estats Units des del 1990. Serrano, membre del Partit Demòcrata de Nova York, representa un dels districte més petits del país, que té només uns pocs quilòmetres quadrats molt poblats del Bronx Sud de Nova York. El seu districte és també un dels més densament poblats i un dels pocs amb majoria hispana de tot el país. El districte ha anat canviant de nombre. Va ser el Districte 18 entre 1990 i 1993. Posteriorment va ser el Districte 16 entre 1993 i 2013. Des d'aleshores ha estat el Districte 15.

Primers anys, educació i servei militar[modifica]

Serrano va néixer a Mayagüez, Puerto Rico. A l'edat de 7 anys, Serrano es va traslladar amb la seva família al Bronx, on va créixer a les cases Millbrook. Serrano va estudiar a la Grace Dodge Vocational High School del Bronx i posteriorment va assitiar a l'escola universitària Lehman College. Va servir en braç mèdic de l'Exèrcit dels Estats Units entre 1964 i 1966.

Assemblea de Nova York[modifica]

Va ser membre de l'Assemblea de Nova York entre 1975 i 1990, a les legislatures estatals 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 i 188 de Nova York. Va representar el Districte 75 fins al 1982, i el Districte 73 a partir de 1983. Va ser president de la Comissió d'Afers del Consumidor i de la Comissió d'Educació.

Cambra de Representants[modifica]

Eleccions[modifica]

El 1990, Serrano va guanyar amb el 92% dels vots, unes eleccions especials a la vacant deixada per la dimissió del Congressista Robert García.[2] Mai ha guanyat cap reelecció amb menys del 92% dels vots,[3] en el que es considera un dels seients més segurs del Congrés.

El 2004, el Congressista Serrano es va enfrontar al desafiament electoral de Jose Serrano, un ex-treballador del moll de càrrega a l'atur amb el mateix nom que finalment es va retirar de la carrera electoral el mes de juliol.[4]

Tinença[modifica]

Serrano ha donat suport a iniciatives per resoldre el problema de l'estatus polític de Puerto Rico, incloent el Young Bill de 1998,[5] del qual en va ser coautor, i l'informe del 22 de desembre de 2005 President's Task Force on Puerto Rico's Status,[6] que recomana que al Congrés proporcionar una oportunitat als residents a Puerto Rico per votar a favor o en contra del seu estat actual, el qual es descrit a l'informe com un territori no incorporat dels Estats Units i Serrano el descriu com una colònia dels Estats Units.

Serrano va presentar un projecte de llei, l'HR 900, juntament amb el Comissionat Resident de Puerto Rico Luis Fortuño, co-patrocinat per 129 congressistes del Partit Demòcrata i del Partit Republicà, per autoritzar un referèndum per l'any 2009.[7]

Com a membre del Caucus Progressista, està àmpliament considerat un dels membres més progressistes del congres. Ha estat interrogat sobre l'ús dels seus fons com a congressista per alguns fiscals conservadors del congrés. El congressista d'Arizona Jeff Flake va dir una vegada sobre un fons reservat de Serrano de 150.000 dòlars per reparar la teulada del Mercat Pública de l'Avinguda Arthur (un mercat històric de menjar preparat de Little Italy, al Bronx): "Jo dira que aquest és un cannoli del que el contribuent no en vol fer ni un mos."[8] Serrano va replicar: "Quan més hi insisteix, senyor, més m'adono de que vostè no sap del que està parlant. Jo no m'he d'excusar del fet de destinar diners al districte més pobre de la nació, el qual està situat a la ciutat més rica del món."[8]

El 8 de novembre de 2005, va ser un dels 3 membres que van votar a favor de la retirada immediata de les tropes de l'Iraq. Els altres dos vots van ser de Cynthia McKinney de Georgia i de Robert Wexler de Florida.[9]

El 1997,[10] 1999,[11] 2001,[12] 2003,[13] 2005,[14] 2007,[15] 2009[16] i 2011,[17] Serrano va presentar resolucions proposant una esmena a la Constitució dels Estats Units per derogar la Vint-i-dosena esmena, per eliminar el nombre de vegades que un individu pot servir com a President. Cada resolució, excepte l'actual, va morir sense tan sols superar el comitè.[18] El 3 de gener de 2013, Serrano va tornar proposar derogar la Vint-i-dosena esmena de la Constitució. Això s'ha rebut molt negativament a les xarxes socials, inclosa una afluència de comentaris anomenats "d'odi" a la seva pàgina de Facebook.

Serrano ha prestat atenció als problemes ambientals de Nova York, amb un enfocament particular en la construcció de vies verdes, l'adquisició de zones verdes i la neteja del riu Bronx, el qual travessa el seu districte. Recentment s'ha descobert un castor nedant pel riu per primera vegada en 200 anys, quelcom vist com el resultat dels seus esforços.[19] El 2007, va dirigir la compra de l'última illa de propietat privada al port de Nova York-sud, l'illa South Brother, per destinar-la a perpetuïtat per la ciutat de Nova York com a refugi de vida silvestre per a aus rares de ribera.

Serrano va ser crític amb l'enfocament de l'administració Bush sobre la gestió del President Hugo Chávez de Veneçuela. El 2005, mentre el president de Veneçuela estava a Nova York parlant davant de les Nacions Unides, el va convidar al seu districte per parlar amb el seu electorat..

Serrano és un dels tres congressistes de l'àrea de Nova York que forma part del Comitè de Crèdits de la Cambra de Representants, sent els altres Nita Lowey del Districte 18 i Steve Israel del Districte 3. En l'actualitat és membre d'alt nivell del Subcomitè d'Assignacions de Serveis Financers, havent servit prèviament com a president. Com a president, va dirigir amb èxit la inclusió de la llengua en la llei de despeses òmnibus de 2.007, que garanteix l'ampliació del programa dels Quarts de dòlar dels 50 estats per incloure l'encunyació de 6 cambres addicionals per honorar al Districte de Columbia i als 5 territoris dels Estats Units, incloent Puerto Rico, la terra nativa de Serrano .

Serrano també ha estat advocat defensor dels porto-riquenys sota persecució de l'FBI. El maig de 2000, va negociar un acord amb el llavors director de l'FBI, Louis Freeh, el llavors senador del Partit Independentista Porto-riqueny Manuel Rodríguez Orellana i el president del Comitè d'Afers Federals del Senat de Puerto Rico Kenneth McClintock, amb el resultat de la desclassificació de prop de 100.000 pàgines d'arxius prèviament secrets de l'FBI sobre activistes polítics porto-riquenys.

Arran de la mort d'Hugo Chávez, el representant Serrano va escriure les seves condolències a Chávez a través de Twitter a qui va descriure com un líder que "entén les necessitats dels pobres. Estava compromès a capacitar els impotents. RIP Sr. President."[20] No obstant això, els comentaris van generar polèmica amb alguns tuiters i comentaristes polítics i van provocar una resposta per part del Comitè Nacional Republicà que descriu el tuit de Serrano com a "simplement insultant que un congressista demòcrata faci lloança del governant autoritari Hugo Chávez."

Assignacions del Comitè[modifica]

  • Comité de Crédits
    • Subcomité de Comerç, Justicia, Ciència i Agències relacionades
    • Subcomité de Serveis Financer i Govern general
    • Subcomité d'Interior, Medi ambient i Agències relacionades

Membre del Caucus[modifica]

  • Caucus Hispànic del Congrés (Co-president)
  • Caucus Progressista del Congrés
  • Causus de Conservació International
  • Caucus d'Arts del Congrés

Direcció del partit[modifica]

  • Cap del grup parlamentari

Vida personal[modifica]

El fill de Serrano, José Marco Serrano, és membre del Senat de Nova York. A més de José Marco, Serrano té 4 fills més.

Referències[modifica]

  1. «172nd Support Battalion» (en anglès). GlobalSecurity.org. [Consulta: 16 març 2017].
  2. Ourcampaigns.com
  3. Collegetermpapers.com
  4. HICKS, JONATHAN P. «Seeing Double on Ballot: Similar Names Sow Confusion». The New York Times, 24-07-2004.
  5. «THE YOUNG BILL: PUERTO RICO SELF-DETERMINATION. HISTORY, ISSUES & HOUSE PASSAGE» (en anglès). Puerto Rico Herald. [Consulta: 22 març 2017].
  6. «PRESIDENT’S TASK FORCE ON PUERTO RICO’S STATUS» (PDF) (en anglès), Desembre 2005. [Consulta: 22 març 2017].
  7. Arroyo, Phillip. «PUERTO RICO DEMOCRAT CORNER: Congressman Serrano's testimony on HR 900 (April 2007)». Prdemocratcorner.blogspot.com, 10-10-2008. [Consulta: 23 agost 2010].
  8. 8,0 8,1 CBS 60 Minutes, Rep. Flake On Cutting Congressional Pork. Consulted on June 27, 2007.
  9. «Rep. Jose Serrano: One of Three Congressmembers to Vote for Immediate U.S. Troop Withdrawal from Iraq, One of Two to Accept Venezuelan President Chavez' Offer of Cheap Oil to Poor U.S. Communities». Democracy Now!, 01-12-2005.
  10. «H.J.Res. 19 (105th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  11. «H.J.Res. 17 (106th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  12. «H.J.Res. 14 (107th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  13. «H.J.Res. 11 (108th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  14. «H.J.Res. 9 (109th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  15. «H.J.Res. 8 (110th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  16. «H.J.Res. 5 (111th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  17. «H.J.Res. 17 (112th): Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second article of amendment, ...». GovTrack.us.
  18. «H. J. Res. 5: Proposing an amendment to the Constitution of the United States to repeal the twenty-second...». GovTrack.us, 06-01-2009. [Consulta: 23 agost 2010].
  19. O’CONNOR, ANAHAD «After 200 Years, a Beaver Is Back in New York City». The New York Times, 23-02-2007.
  20. «World leaders pay tribute to Hugo Chavez as wave of grief washes over Latin America». PVAngels.com, 24-10-2012. [Consulta: 6 març 2013].

Enllaços externs[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Eugenio Alvarez
Representant del Districte 75
1975–1982
Succeït per:
John C. Dearie
Precedit per:
John Brian Murtaugh
Representant del Districte 73
1983–1990
Succeït per:
David Rosado
Càrrecs públics
Precedit per:
Robert García
Representant del Districte 18 de Nova York
1990–1993
Succeït per:
Nita Lowey
Precedit per:
Charles Rangel
Representant del Districte 16 de Nova York
1993–2013
Succeït per:
Eliot Engel
Precedit per:
Charles Rangel
Representant del Districte 15 de Nova York
2013–present
Succeït per:
Actualment en el càrrec


Precedit per:
Ileana Ros-Lehtinen
Representant del Districte 27 de Florida
Membres de la Cambra de Representants dels Estats Units per antiguitat
24th
Succeït per:
David Price
Representant del Districte 4 de Carolina del Nord