Lélia Gonzalez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLélia Gonzalez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r febrer 1935 Modifica el valor a Wikidata
Belo Horizonte (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 juliol 1994 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
Rio de Janeiro (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Membre de la Cambra de Diputats del Brasil
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicNegres Modifica el valor a Wikidata
FormacióPontifícia Universitat Catòlica de Rio de Janeiro Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióantropòloga, activista pels drets humans, política, catedràtica, filòsofa Modifica el valor a Wikidata
OcupadorPontifícia Universitat Catòlica de Rio de Janeiro Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit dels Treballadors Modifica el valor a Wikidata

Lélia González (Belo Horizonte, Brasil, 1 de febrer del 1935 - Rio de Janeiro, 10 de juliol del 1994) fou una intel·lectual, política, professora i antropòloga brasilera.[1]

Biografia[modifica]

Filla d'un empleat del ferrocarril i una empleada domèstica, fou la penúltima de 18 germans, entre ells el futbolista Jaime d'Almeida (Rio de Janeiro, 1953) del club Flamengo. Nasqué a Belo Horizonte, i al 1942 es traslladà a Rio de Janeiro.[2]

Es llicencià en Història i Filosofia, i fou professora en escoles públiques. Realitzà un màster en comunicació social i un doctorat en antropologia política. Es dedicà a la recerca sobre les relacions entre gènere i ètnia. Fou professora de cultura brasilera en la Pontifícia Universitat Catòlica de Rio de Janeiro, i en dirigí el departament de Sociologia i Política.

Com a professora de secundària en el Col·legi d'Aplicació Fernando Rodrigues da Silveira durant la dictadura dels anys seixanta del segle XX, feu de les seues classes de Filosofia un espai de resistència i crítica sociopolítica, que marcà el pensament i l'acció de l'alumnat.

Ajudà a fundar institucions com el Moviment Negre Unificat, l'Institut de Recerca de les Cultures Negres, el Col·lectiu de Dones Negres N'Zinga i el grup Olodum. La seua militància en defensa de les negres la dugué fins al Consell Nacional de Drets de la Dona, en què treballà entre 1985 i 1989. Va ser candidata a diputada federal pel PT i triada com a primera suplent. En les eleccions del 1986, es presentà com a diputada estatal pel PDT i fou triada novament com a suplent.[3]

Els seus escrits, simultanis als escenaris de la dictadura i al sorgiment de nous moviments socials, identifiquen la seua preocupació per articular les lluites més àmplies socials amb les demandes de les dones negres. En aquest sentit Lélia s'autodenominava feminista i s'erigí com a representant del denominat feminisme negre. L'antropòloga afrodescendent fou de les primeres a parlar de la intersecció entre les categories ètnia, gènere i classe social en la vida de les dones negres mitjançant el seu concepte de amerifricanitat. Aquest concepte convida a repensar les interrelacions entre “ètnia” i la cultura llatinoamericana com un procés sociohistòric de resistència i reinterpretació dels models culturals incorporant el model africà, i d'aquesta forma es constitueix la identitat interseccional d'una dona negra afrodescendent a Amèrica Llatina.[4][5][6][7]

Llegat[modifica]

Entre més homenatges, Lelia González donà el seu nom a una escola pública del barri de Ramos (a Rio de Janeiro), a un centre de referència de cultura negra de Goiânia, i a una cooperativa cultural d'Aracaju. La va citar el bloc afro Ilê Aiyê en dues edicions del Carnestoltes de Bahia: el 1997, com a part del grup de samba Pérolas Negras do Saber (‘perles negres del saber’), i el 1998, en Candaces.

El dramaturg Márcio Meirelles va escriure i dirigí el 2003 l'obra Candaces: la reconstrucció del foc, basada en treballs de Lelia González.[8]

El 2010, el govern de l'estat de Bahia crea el premi Lelia González, per a estimular les polítiques públiques dirigides a les dones als municipis de Bahia.[9]

Obres principals[modifica]

Llibres[modifica]

  • González, Lelia: Festas populares no Brasil. Rio de Janeiro: Índex, 1987.
  • González, Lelia, i Carlos Hasenbalg: Lugar de negro (pàg. 9-66). Rio de Janeiro: Marco Zero (tercer tom de la Col·lecció Dois Pontos), 1982, 115 pàgines.

Assaigs i articles[modifica]

  • «Mulher negra, essa quilombola», en el diari Folha de São Paulo. Diumenge 22 de novembre del 1981.
  • «A mulher negra na sociedade brasileira», en el llibre: Madel Luz (organitzadora): O lugar da mulher; estudos sobre a condição feminina na sociedade atual (pàgs. 87-106). Rio de Janeiro: Graal (col·lecció Tendencias, 1), 1982. 146 pàgines.
  • «Racismo e sexismo na cultura brasileira», en el llibre: SILVA, Luiz Antônio Machado et alii. Movimentos sociais urbanos, minorias étnicas e outros estudos. Brasília: ANPOCS (Ciências Sociais Hoje, 2), 1983. 303 p. pàgs. 223-244.
  • «O terror nosso de cada dia», en la revista Raça e Classe, 2: pàg. 8, agost i setembre del 1987.
  • «A categoria político-cultural de amefricanidade», en Tempo Brasileiro, núm. 92 i 93: pàgs. 69-82. Rio de Janeiro, gener a juny del 1988.
  • «As amefricanas do Brasil e sua militância», en la revista Maioria Falante, núm. 7: pàg. 5, maig-juny del 1988.
  • «Nanny», en la revista Humanidades, núm. 17: pàgs. 23-25. Brasília, 1988.
  • «Por um feminismo afrolatinoamericano», en la revista Isis Internacional, núm. 8; octubre del 1988.
  • «A importância da organização da mulher negra no processo de transformação social», en la revista Raça e Classe, núm. 5: pàg. 2; novembre-desembre del 1988.
  • «Uma viagem à Martinica - I», MNU Jornal, núm. 20: pàg. 5; octubre-novembre.[10]
  • Gonzalez, L. ([1988], 2015). La catégorie politico-culturelle d’amefricanité. Les cahiers du Centre d’enseignement, d’études et de recherches pour les études féministes, (20).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lélia Gonzalez
  1. Perfil - Lélia Gonzalez. IPEA.
  2. «Hoje na Historia, 1935, nascía Lélia Gonzalez», artículo en el sitio web Geledés (Instituto da Mulher Negra), del 1 de febrero de 2012. Consultado el 5 de junio de 2013.
  3. «Lélia Gonzalez: Mulher negra na historia do Brasil»[Enllaç no actiu], article en el web Amaivos. Consultat el 5 de juny de 2013.
  4. Gonzalez, Lelia «La catégorie politico-culturelle d’amefricanité». Les cahiers du Centre d’enseignement, d’études et de recherches pour les études féministes, (20), [1988], 2015.
  5. «Lélia Gonzalez: pioneira do recorte de gênero no Movimento Negro no Brasil» Arxivat 2016-03-05 a Wayback Machine.Article en el web ABPN del 13 de juliol de 2009.
  6. «As amefricanas: mulheres negras e feminismo na trajetória de Lélia Gonzalez», article d'Alex Ratts en la revista Fazendo Gênero, 9 d'agost de 2010. Consultat el 5 de juny de 2013.
  7. Curiel, Orly. «Los aportes de las afrodescendientes a la teoría y la práctica feminista: desuniversalizando el sujeto “Mujeres”», 2007. Arxivat de l'original el 12 de març de 2018. [Consulta: 11 març 2018].
  8. Álex Ratts, i Flavia Ríos: Lélia Gonzalez Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine. (Pàgs. 13 i 14). São Paulo: Selo Negro, primera edició, 2010. Consultat el 5 de juny de 2013.
  9. «Prêmio Lelia González» Arxivat 2020-02-01 a Wayback Machine. Article en el web de l'Observatório Brasil da Igualdade de Gênero.
  10. «Heróis de todo o mundo: Lelia González, a cor da cultura».