La Floresta (barri de Tarragona)

Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Floresta

Localització
Map
 41° 07′ 30″ N, 1° 12′ 56″ E / 41.125129°N,1.215519°E / 41.125129; 1.215519
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Tarragona
ComarcaTarragonès
MunicipiTarragona Modifica el valor a Wikidata

El barri de La Floresta està situat en el terme municipal de Tarragona a la zona oest del municipi a l'altura del Km.4 de la T-11 Tarragona/Reus. Té una població aproximada de mil cinc-centes persones, inicialment en la seva majoria procedents d'altres comunitats autònomes, encara que la població infantil i juvenil ja són nascuts a Catalunya. No s'ha d'oblidar que els blocs de cases que formen el barri, 26 en total, ja tenen més de trenta anys des de l'inici de la seva construcció. Aquest barri està constituït per un total de 456 habitatges. L'associació de veïns té per norma expedir un únic carnet per cada família a nom de qualsevol dels seus membres. Avui formen part de l'associació un total de 325 socis, la qual cosa significa que son membres de l'associació més del 80% dels veïns del barri aproximadament. La població activa del barri, en la seva majoria es distribueix en els sectors de la petroquímica, en la gran superfície comercial, en la construcció i en feines de neteja en domicilis particulars. Els veïns de La Floresta utilitzen diversos serveis situats a La Granja i Torreforta com el Centre d´Atenció Primària, el mercat, bancs, etc. Disposen del CEIP La Floresta, on s'imparteixen classes de primària. Els alumnes de secundària han de traslladar-se a Campclar o Torreforta.

L'Associació de Veïns[modifica]

L'Associació de Veïns, abans de convertir-se com a tal en associació, va ser comunitat de propietaris, ja que des del primer moment, l'any 1970, es va veure la necessitat d'agrupar-se per poder esmenar els problemes que des d'un principi va patir el barri, doncs l'empresa constructora es va limitar a construir els blocs i tota la resta va ser aconseguit pas a pas.

Activitats del Barri[modifica]

El Local Social és el centre del que disposen totes les entitats de La Floresta per a la realització de les seves activitats, es va inaugurar a l'agost de 1989 que és quan acaben les obres de la segona fase.

Cavalcada de Reis[modifica]

Aquesta es realitza el dia 5 de gener a la nit, en camions adornats per a l'esdeveniment. Una vegada preparats passen per tot el barri. Durant el recorregut es van llençant caramels per animar l'esdeveniment. En acabar la cavalcada les seves Majestats lliuren els regals als nens al Local Social.

Carnaval[modifica]

Se celebra a la Plaça del Local Social del barri la nit del divendres de Carnestoltes, fet que permet que el dissabte els veïns acudeixin al del centre de Tarragona. En aquesta festa es lliuren premis a les millors disfresses (no comprades) o al més original en les diferents categories segons les edats. Per a l'esdeveniment s'instal·la una passarel·la per on els diferents grups van desfilant. La festa acaba amb el llançament de confeti i ball de disfresses.

Setmana Cultural[modifica]

L'Associació de veïns organitza l'última setmana del mes d'abril una setmana plena d'activitats culturals que van des de conferències, projecció de pel·lícules, concerts etc.

Sant Joan[modifica]

Els nens del barri són els encarregats cada any de construir la foguera. Amb la crema de la foguera i de petards celebren l'entrada del estiu.

Festes d'Estiu[modifica]

Se celebra el primer cap de setmana del mes de juliol i s'estén des de la tarda del divendres fins a la nit del diumenge. En la seva organització hi participen totes les entitats del barri.

Castanyada popular[modifica]

El vespre de Tots Sants se celebra la castanyada popular, on participen la majoria de veïns. Aquesta se celebra a la plaça del Local Social, i a més de repartir castanyes rostides, es convida a una mica de vi dolç als grans i un refresc als petits.

Referències[modifica]

LA FLORESTA. Tarragona. (s. f.). {{format ref}} https://usuaris.tinet.cat/floresta/actividades.htm

La Floresta. (s. f.). https://www.tarragona.cat/la-ciutat/planol/agenda_ubicacions/la-floresta.

Los Barrios de Tarragona [Recull dels lliuraments aparegunts al “Diari de Tarragona” des del 7 de desembre del 2003 al 23 d’abril de 2004]. Tarragona : Biblioteca Pública, 2004.

Població. (s. f.). {{format ref}} https://www.tarragona.cat/la-ciutat/poblacio

Prad, M. T. (2021).La Floresta: un pequeño gran barrio. Arola Editors.