La perla (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa perla
Fitxa
DireccióEmilio Fernández Romo Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióOscar Dancigers Modifica el valor a Wikidata
GuióJohn Steinbeck Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAntonio Díaz Conde
FotografiaGabriel Figueroa Mateos Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeGloria Schoemann Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRKO Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena12 setembre 1947 Modifica el valor a Wikidata
Durada85 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà
anglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeMèxic Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Pearl (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

IMDB: tt0037981 Filmaffinity: 459610 Rottentomatoes: m/the_pearl Letterboxd: the-pearl-1947 Allmovie: v37563 AFI: 27093 TMDB.org: 43459 Modifica el valor a Wikidata

La perla és una pel·lícula mexicana filmada en 1945 i estrenada el 1947 i dirigida per Emilio "Indio" Fernández; és la primera pel·lícula en llengua hispanoparlant a ser guardonada amb un Globus d'Or.[1][2] El 2002, la pel·lícula va ser seleccionada per ser conservada al National Film Registry per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units per ser "significativa culturalment, històricament o estèticament".

Sinopsi[modifica]

Un pescador, Kino (Pedro Armendáriz) i la seva esposa (María Elena Marqués) sofreixen perquè el doctor estranger del poble (Charles Rooner) es nega a tractar al seu petit fill, víctima de la picada d'un alacrà. Kino troba una valuosa perla en la mar que és objecte de la cobdícia del doctor i el seu germà (Fernando Wagner).

Juana, la seva dona, està convençuda que la possessió d'aquesta perla només els portarà dificultats i tracta de convèncer al seu marit perquè la retorni a la mar, encara que aquest no l'escolta i només pensa en el que podran tenir amb el que aconsegueixin de la seva venda.

Acudeix als traficants del poble. Aquests volen pagar-li molt menys del seu valor real, fent-li creure que una perla tan gran no interessa a ningú. No accepta vendre-la al preu que li ofereixen i decideix anar a vendre-la a la ciutat.

Mentrestant, és assaltat per un desconegut, a qui dona mort, després de la qual cosa el seu germà els ajuda a fugir i el matrimoni juntament amb el seu fill pmarxen de nit amb destinació a la ciutat on són perseguits, complint-se així els temors de Juana.

Repartiment[modifica]

Crítiques[modifica]

Quan es va estrenar la pel·lícula, a Bosley Crowther, crític de cinema del New York Times, li va agradar la pel·lícula, escrivint: "Una pel·lícula excepcional, tant pel contingut com per la gènesi, és la bella i inquietant filmació de la novel·la de John Steinbeck, "La perla", que va arribar ahir a un aparador adequat al teatre Sutton. Excepcionalment és en gènesi en virtut del fet que va ser feta a Mèxic per una companyia mexicana amb actors mexicans que parlen anglès a tot arreu. I extraordinàriament té contingut gràcies a l’avantatge d’una història. de poder primitiu, explicat amb una integritat immaculada a través d’una eloqüent càmera."[3]

Més recentment, el crític de cinema Dennis Schwartz va fer una revisió mixta de la pel·lícula i va escriure: "Tot i que la pel·lícula és maldestra en les seves caracteritzacions, la brillant fotografia en blanc i negre del cineasta Gabriel Figueroa fa que la pel·lícula sembli potent".[4]

Comentaris[modifica]

Premis[modifica]

III edició dels Premis Ariel
8a Mostra Internacional de Cinema de Venècia.[6]
  • Premi Osella a la millor fotografia (Gabriel Figueroa)
  • Premi Internacional (Emilio Fernández)

Referències[modifica]

  1. Baugh, Scott L. Latino American Cinema: An Encyclopedia of Movies, Stars, Concepts, and Trends (en anglès). ABC-CLIO, 2012, p. 313. ISBN 978-031-3380-365. 
  2. La perla a Fotogramas
  3. Crother, Bosley. The New York Times, film review, February 18, 1948. Accessed: June 29, 2013.
  4. Schwartz, Dennis Arxivat 2017-12-09 a Wayback Machine.. Ozus' World Movie Reviews, May 18, 2005. Accessed: June 29, 2013.
  5. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2002-11-25. [Consulta: 21 febrer 2021].
  6. «The 1940′s». Arxivat de l'original el 15 d’agost 2011. [Consulta: 8 octubre 2013].
  • Taibo I., Paco Ignacio. Emilio Fernández <1904-1986>. Universidad de Guadalajara, 1987. ISBN 968-895-016-5. 

Enllaços externs[modifica]