Lambda Velorum

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'estrellaLambda Velorum
Dades d'observació
Constel·lació Vela
Característiques físiques
Tipus espectral K4Ib-II
Velocitat de rotació 6,7 Km/s
Més informació
Codi de catàleg
Modifica dades a Wikidata
Lambda Velorum a la seva constel·lació

Suhail o Alsuhail (λ Velorum / λ Vel / HD 78647) és la tercera estrella més brillant de la constel·lació Vela, la vela de la nau Argó, després de γ Velorum i δ Velorum. És una variable irregular la sevamagnitud aparent varia entre +2,14 i +2,30. Es troba a uns 570 anys llum de la Terra.

Suhail és una supergegant o gegant lluminosa de tipus espectral K4.5Ib-II de color ataronjat, amb una lluminositat d'11.000 sols i una temperatura estimada de 4000 K. Amb un diàmetre 207 vegades més gran que el del Sol, si estigués situada al centre del sistema solar arribaria pràcticament fins a l'òrbita terrestre.

La seva massa estimada és d'unes 9 masses solars, i com correspon a estrelles tan massives, la seva vida és curta: amb una edat aproximada de només 27 milions d'anys està en una fase avançada de la seva evolució transformant l'heli a carboni en el seu nucli intern. Està just per sobre del límit en què les estrelles acaben explotant. En aquest cas acabarà com una supernova o si no fos així conclourà com una nana blanca massiva d'oxigen-neó.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]