Laudio

Plantilla:Infotaula geografia políticaLaudio
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 09′ 04″ N, 2° 57′ 22″ O / 43.151111111111°N,2.9561111111111°O / 43.151111111111; -2.9561111111111
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Basc
ProvínciaÀlaba
Quadrilles alabesesQuadrilla d'Aiara Modifica el valor a Wikidata
Capital de
CapitalLlodio (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població17.917 (2023) Modifica el valor a Wikidata (477,02 hab./km²)
Idioma oficialcastellà (predomini lingüístic)
basc Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície37,56 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud130 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Batlle Modifica el valor a WikidataNatxo Urkixo Orueta Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal01400 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE01036 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc weblaudio.eus Modifica el valor a Wikidata

Laudio (en castellà Llodio) és un municipi d'Àlaba, de la Quadrilla d'Aiara. Limita amb els municipis d'Okondo, Aiara, Orozko i Arrankudiaga.

Història

Els orígens històrics de Llodio no estan gaire clars. Els vestigis més antics de la localitat són el pont romà de Vitorica sobri el riu Nervión, del que queda un arc. Aquest pont hauria estat part de la calçada que unia la Plana alabesa amb el port romà de Flaviobriga (actual Castro-Urdiales). Aquest pont va ser reconstruït en l'edat mitjana, i gairebé canviat tot. Part de la seva estructura va ser danyada durant les riuades de l'any 83. Les restes arqueològiques que demostren una presència romana es veuen reforçats per les teories dels lingüistes que creuen que el nom de la vall és una evolució del nom llatí Claudius o Claudianus, que hauria evolucionat amb el pas dels anys donant lloc als dos noms de la població, el basc, Laudio, que és més semblant a l'original llatí; i el romanç que és una forma més evolucionada i menys recognoscible d'aquest. Encara que també s'ha considerat el fet que el nom pot provenir de Falvio o Flavius. ambdós fets sense confirmar.

Economia i societat

Des dels anys 40 i fins a la crisi industrial dels anys 80, les grans indústries del vidre i l'acer i a l'empara d'aquestes moltes altres indústries i comerços, van impulsar el creixement econòmic i demogràfic de Llodio. Després de la greu crisi dels 80, les noves zones industrials han permès el naixement d'empreses productores i de serveis.

L'actual alcalde de Llodio és Natxo Urkixo, del partit Bildu, que va guanyar les eleccions al municipi després de normalitzar-se la situació electoral de l'Esquerra Abertzale. Bildu té 6 regidors, els mateixos que el PNB. El PSE-EE en va obtenir 2, el PP 1 i Omnia també 1.

Personatges il·lustres

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Laudio