Escriptura Lineal A

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Lineal A)
Salta a: navegació, cerca
Taula amb escriptura «lineal A» trobada a Akrotiri (Santorí)

La lineal A és una escriptura de la Civilització minoica de Creta. Es va utilitzar del segle XVII al XV aC. L'escriptura només ha pogut ser desxifrada en una petita part. Alguns investigadors veuen en ella una predecessora de l'escriptura lineal B.

Es coneixen aproximadament 70 caràcters sil·làbics, 100 caràcters amb significat propi (que s'adiuen parcialment amb els caràcters sil·làbics i han pogut ser determinats així) i diversos signes de xifres.

S'ha anomenat la llengua escrita amb aquest sistema minoica eteocretense, llengua que és desconeguda. Encara que la llengua eteocretenc és desconeguda i no s'ha pogut incloure a cap família de llengües, s'ha intentat de deduir el valor de molts dels signes mitjançant la comparació amb la lineal B de forma més o menys segura. La gran quantitat de signes logogràfics permet de deduir el contingut dels textos trobats. Les notes gravades en taules de d'argila sovint servien per a l'administració, el que permet d'entreveure les relacions econòmiques de l'època.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escriptura Lineal A Modifica l'enllaç a Wikidata