Vés al contingut

Lletres gimnastes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaLletres gimnastes
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
CreadorJoan Brossa i Cuervo
Creació1997
Gènereart públic Modifica el valor a Wikidata
Movimentart contemporani
Materialresina de poliester i placa esmaltada
Mida1,13 (Alçada) × 0,04 (Amplada) × 1,74  (Llargada) cm
Art públic de Barcelona
Identificador1911-1
Col·leccióEl Ingenio, Barcelona

Lletres Gimnastes és una obra d'art visual creada pel poeta i artista plàstic català Joan Brossa i Cuervo l'any 1997. Fou creat per a la botiga El Ingenio, en aquell moment la més antiga en el seu àmbit a Barcelona, com a poema corpori i per a retre homenatge i record al senyor Cardona, fundador de l'establiment.[1]

El conjunt poètic és al carrer de Rauric número 6 del Cap i Casal i pertany al Catàleg d'art públic de l'Ajuntament de Barcelona.[2] El juliol del 2023 saltà l'alarma pública, a través de les xarxes socials, quan el fragment exterior de l'obra desaparegué sense que la Guàrdia Urbana pogués atribuir si havia estat un robatori.[3]

Descripció

[modifica]

L'obra està composta per dos elements complementaris, cadascun dels quals té dues lletres A majúscules de color vermell. Les quatre lletres, creades amb resines de polièster i placa esmaltada, estan distribuïdes en dos conjunts. El primer està ubicat a la paret esquerra de l'entrada de la botiga, i està integrat per dues A, una al costat de l'altra, coronades per una placa on es pot llegir el títol "Lletres Gimnastes". El segon element es troba col·locat a l'entrada de l'establiment (tancat d'ençà del 2019 i pertanyent a l'Ajuntament de Barcelona);[3] està penjat del sostre, on també dues A, una al damunt de l'altra, realitzen un exercici gimnàstic.

Anàlisi formal

[modifica]

El conjunt, que representa un poema corpori, no només està dedicat a la botiga El Ingenio, sinó que es vincula al món de la faràndula i ret també homenatge a la cultura popular, al món del Carnaval i al de les festes populars, que representen diverses de les grans passions de Brossa.[4] Es tracta d'un poema que fa referència al sentit lúdic de la vida,[5] present a tota l'obra de Joan Brossa, amb un pes més important en aquesta obra pel fet d'estar relacionada amb els elements festius i els jocs. La lletra A, com a primera lletra de l'alfabet, representa una introducció al coneixement, a més de ser una de les lletres més utilitzades a l'obra del poeta —per exemple a A de barca i a poema visual transitable en tres temps.

Referències

[modifica]
  1. Guerrero, Manuel. Joan Brossa o la revolta poètica. Fundació Joan Brossa, Departament de Cultura de la Generalitat i Fundació Joan Miró, 2001, p. 546. 
  2. Fitxa al catàleg oficial
  3. 3,0 3,1 Molina, Àngels «Desapareixen les ‘Lletres gimnastes’, de Brossa, de la façana de la botiga El Ingenio». Betevé, 26-07-2023 [Consulta: 26 juliol 2023].
  4. «L'obra pública de Joan Brossa: Els poemes corporis Arxivat 2014-10-18 a Wayback Machine.». web UOC. Isidre Vallès i Rovira. [Consulta: 18 d'octubre de 2014].
  5. Bordons, Glòria. Itineraris Brossians (en català, castellà i anglès). Ajuntament de Barcelona/Fundació Joan Brossa, 2006.