Cultura popular

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Tions de Nadal, tradició molt arrelada a Catalunya. Aquests, a la fira de Santa Llúcia de Barcelona.

La cultura popular, o folklore, és la cultura tradicional particular d'un grup ètnic o cultural determinat. Això inclou tradicions, cançons, llegendes, supersticions, etc. El folklore es transmet tradicionalment de manera oral, tot i que en l'època moderna s'han fet esforços importants de recopilació de la cultura popular de molts països. Durant el segle xix es va posar èmfasi en l'ús del folklore per motius sobretot ideològics i nacionalistes (vegeu nacionalisme romàntic). El segle xx es va començar a estudiar el folklore més objectivament, i des d'un punt de vista etnogràfic. El terme cultura popular o cultura pop també s'utilitza (sobretot en països anglosaxons) per referir-se als trets característics (sobretot iconogràfics) de la cultura de masses en un moment determinat (tendències musicals, artístiques, cinematogràfiques, etc.).

En aquest sentit, la cultura popular s'origina com a resposta a la cultura oficial, perquè l'una i l'altra representen diferents sectors socials, així com diferents gustos i interessos, segons autors com Mijaíl Bajtín, estudiós de la cultura popular en l'edat mitjana.

Com a tal, la cultura popular es caracteritza per ser un producte fonamentalment creat i consumit per les classes populars, compostes fonamentalment per individus de baixa extracció social, és a dir, del poble pla o la plebs.

La cultura popular, a més, es considera com un dels factors distintius de la identitat d'una nació, perquè en ella es troben plasmats els valors culturals, tradicions, sistemes de creences i costums que expressen la singularitat del poble que conforma un país.

Alguns exemples de la cultura popular són expressions musicals com el jazz (sobretot en els seus inicis), el reggae, el rap o el rock, així com el grafiti, els còmics i les literatures fantàstica, negra i de ciència-ficció.[1]

El folklore dels Països Catalans ha estat compilat per diversos autors, entre els quals destaquen:

Pàgines que s'hi relacionen[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Significado de Cultura popular» (en castellà). [Consulta: 1r desembre 2019].
  2. Caseponce, Esteve. Rondalles del Vallespir, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Reed. 1993
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cultura popular