Vés al contingut

Cultura popular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre sobre la cultura de les classes populars. Si cerqueu els costums i tradicions de les cultures, vegeu «folklore».
Tions de Nadal, tradició molt arrelada a Catalunya. Aquests, a la fira de Santa Llúcia de Barcelona.

La cultura popular és el conjunt de manifestacions culturals produïdes o consumides per les classes populars, en contraposició a l'alta cultura o cultura acadèmica, centrada en mitjans d'expressió socialment excloents considerats superiors i elitistes,[1] i inclou tradicions, cançons, llegendes, supersticions… Tradicionalment es transmet de manera oral, tot i que modernament l'extensió dels mitjans de comunicació i l'aparició d'Internet han fet que esdevinguin un transmissor molt important de cultura popular. La cultura popular es diferencia del folklore perquè la primera posa èmfasi en la popularitat, mentre que el segon posa èmfasi en el component tradicional.

El terme cultura pop també s'utilitza, sobretot en països anglosaxons, per referir-se als trets característics, sobretot iconogràfics, de la cultura de masses en un moment determinat (tendències musicals, artístiques, cinematogràfiques, etc.). En aquest sentit, la cultura popular s'origina com a resposta a la cultura oficial, perquè l'una i l'altra representen diferents sectors socials, així com diferents gustos i interessos, segons autors com Mijaíl Bajtín, estudiós de la cultura popular de l'edat mitjana. Com a tal, la cultura popular es caracteritza per ser un producte fonamentalment creat i consumit per les classes populars, compostes fonamentalment per individus de baixa extracció social, és a dir, del poble pla o la plebs.

La cultura popular, a més, es considera com un dels factors distintius de la identitat d'una nació, perquè s'hi troben plasmats els valors culturals, tradicions, sistemes de creences i costums que expressen la singularitat del poble que conforma un país.

Alguns exemples de la cultura popular són expressions musicals com el jazz (sobretot en els seus inicis), el reggae, el rap o el rock i el pop, així com els graffiti, els còmics i la literatura fantàstica, negra i de ciència-ficció.[2]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Porcel Torrens, Pere. Clásicos en Jauja. La historia del tebeo valenciano. València: Edicions de Ponent, 2002, p. 11. ISBN 84-89929-38-6. 
  2. «Significado de Cultura popular» (en castellà). [Consulta: 1r desembre 2019].