Llimona dolça

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Llima (fruita))

Les llimones dolces, llimes dolces o llimes tropicals són un gran nombre de diferents cítrics, híbrids i varietats de conreu que normalment són de forma arrodonida, verds o grocs amb un diàmetre de 3 fins a 6 cm que estan relacionats amb la llimona. Cal no anomenar aquest fruit només llima, com es fa en castellà, ja que la llima és sinònim de la llimona comuna. (La Gran Enciclopèdia Catalana recull l'accepció de llima com a aquest fruit).

Les llimones dolces més freqüents en el comerç són les petites i grogues híbrides (Citrus × aurantifolia) o les més grans (llimona dolça de Pèrsia) que són també un híbrid (Citrus × latifolia).

Altres llimones dolces són Citrus × limonia, Citrus hystrix, i diverses espècies d'Austràlia Melicoccus bijugatus, Adelia ricinella, Citrus limetta), Citrus limettioides), i Citrofortunella mitis

Descripció[modifica]

Les plantes de llimona dolça són arbusts o petits arbres de fins a 3–6 m d'alt. El tronc rarament és recte i tenen moltes branques. Les fulles són de forma ovalada de 4 a 12 cm de llarg i 2-3 cm d'ample, similars a altres cítrics. Les flors fan d'1 a 3 cm de diàmetre i apareixen durant tot l'any però més abundants de finals de primavera a finals d'estiu.

El suc de la llima dolça es fa servir en nombroses begudes alcohòliques o còctels, com el mojito, i es van fer servir en la marina britànica per prevenir l'escorbut malgrat que no sabien que era per l'alt contingut de vitamina C.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llimona dolça