Llista de zones humides de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Cartell d'informació

L'inventari de zones humides de Catalunya inclou 2.977 zones identificades de diferents tipologies que presenten una característica hídrica que condiciona les comunitats i els processos biològics respecte del medi adjacent. La llista de zones humides de Catalunya inclou les 329 zones humides individualitzades en l'inventari elaborat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. La resta són estanys alpins o molleres i torberes d'alta muntanya que només han estat caracteritzats individualment el més representatius per la constitució d'hàbitats.[1]

Conques hidrogràfiques de Catalunya

La llista de zones humides de Catalunya es divideix per conques hidrogràfiques agrupades en dues unitats:

Es consideren les zones humides amb una capa freàtica al mateix nivell o prop de la superfície amb un terreny que pot estar inundat per una làmina d'aigua lenítica o calmada. S'inclouen zones humides poc aparents (criptoaiguamolls, jonqueres, patamolls, etc.) en què la presència d'aigües lliures pot no ser-hi visible però sí que ho són els efectes sobre els sistemes naturals. Pel que fa a les zones humides artificials o molt transformades, únicament s'han pres en consideració aquelles zones que presenten un alt grau de naturalització. En el cas dels grans embassaments únicament figuren a l'Inventari les cues o aquelles raconades que compleixen el criteri de naturalització.[2]

Totes les zones humides estan protegides de forma genèrica per la llei 12/1985 d'espai naturals. Determinades zones humides també poden ser declarades com d'especial interès.[3] A nivell internacional, hi ha quatre zones humides d'importància internacional inscrites en el Conveni de Ramsar: Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Delta de l'Ebre, Estany de Banyoles i els Aiguamolls de l'Empordà.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llista de zones humides de Catalunya
  1. «L'Inventari de zones humides de Catalunya». Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, 26-10-2012. [Consulta: 14 novembre 2013].
  2. «Procés d'identificació de les zones humides». Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, 10-03-2009. [Consulta: 26 novembre 2013].
  3. «Fonaments jurídics de l'Inventari de zones humides». Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, 29-10-2012. [Consulta: 14 novembre 2013].