Lluïsa Carlota de Borbó-Dues Sicílies

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaLluïsa Carlota de Borbó-Dues Sicílies
López Portaña, Vicente - Princess Luisa Carlota de Borbón-Dos Sicilias - Google Art Project.jpg
Biografia
Naixement 24 octubre 1804
Nàpols
Mort 29 gener 1844 (39 anys)
Madrid
Lloc d'enterrament Panteó d'Infants
Activitat
Ocupació Política
Altre
Títol Princesa
Cònjuge Francesc de Paula de Borbó
Fill/a
Pares Francesc I de les Dues SicíliesMaria Isabel d'Espanya
Germà o germana
Modifica dades a Wikidata

Lluïsa Carlota de Borbó-Dues Sicílies, infanta d'Espanya (Portici 1804 - Madrid 1844). Princesa de les Dues Sicílies amb el tractament d'altesa reial que contragué matrimoni amb un membre de la casa de Borbó d'Espanya.

Nascuda al Palau Reial de Portici el dia 24 d'octubre de 1804. Filla del rei Francesc I de les Dues Sicílies i de la infanta Maria Isabel d'Espanya. La princesa era néta per via paterna del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de l'arxiduquessa Maria Carolina d'Àustria i per via materna del rei Carles IV d'Espanya i de la princesa Maria Lluïsa de Borbó-Parma.

A l'edat de quatre anys, el 1808, seguí la seva família a l'exili sicilià com a conseqüència de l'ocupació de la part continental del regne de Nàpols per part de l'exèrcit napoleònic.

Va ser casada per poders el dia 15 d'abril de 1819 al Palau Reial de Nàpols amb l'infant Francesc de Paula d'Espanya, fill del rei Carles IV d'Espanya i de la princesa Maria Lluïsa de Borbó-Parma. En arribar a Barcelona provinent de Nàpols, Lluïsa Carlota de Borbó va aprofitar per a inaugurar el 21 de maig de 1819 a Molins de Rei el canal de rec posteriorment anomenat Canal de la Infanta.

Francesc de Paula era oncle per via materna de la princesa Lluïsa Carlota i la seva unió fou ratificada al Palau Reial de Madrid el dia 12 de juny del mateix any.

La parella instal·lada a la Cort de Madrid tingué onze fills:

  • SAR l'infant Francesc d'Assís d'Espanya, nat a Madrid el 1820 i mort a la mateixa ciutat el 1821.
  • SAR l'infanta Isabel Ferranda d'Espanya, nada a Madrid el 1821 i morta a París el 1897. Es casà amb l'aristòcrata polonès comte Ignaz Gurowski.
  • SAR l'infant Enric d'Espanya, nat a Sevilla el 1823 i mort a Alarcon com a conseqüència d'un duel el 1870. Casat morganàticament amb Elena de Castellvi i Shelly-Fernandez de Cordova.
  • SAR l'infanta Maria Teresa d'Espanya, nada al Palau d'Aranjuez el 1824 i morta a Madrid el 1900. Es casà amb el duc de Sessa, José Maria Osorio de Moscoso.
  • SAR l'infant Duarte Felip d'Espanya, nat a Madrid el 1826 i mort el 1830.
  • SAR la infanta Josepa Ferranda d'Espanya, nada al Palau d'Aranjuez el 1827 i morta a París el 1910. Es casà en primeres núpcies amb Josep Güell i Renté.
  • SAR la infanta Teresa d'Espanya, nada a Madrid el 1828 i morta el 1829.

El marit de Lluïsa Carlota, l'infant Francesc de Paula d'Espanya fou nomenat castellà d'Amposta.

La princesa morí l'any 1844 al Palau Reial de Madrid.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lluïsa Carlota de Borbó-Dues Sicílies Modifica l'enllaç a Wikidata