Lluïsa Saragossà i Rico

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLluïsa Saragossà i Rico

Lluïsa Saragossà, segons un gravat de la col·lecció "Valencianos Ilustres" (ca. 1830). Biblioteca Històrica de la Universitat de València Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 agost 1647 Modifica el valor a Wikidata
Carlet Modifica el valor a Wikidata
Mort2 febrer 1727 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiosa catòlica (1685–1727) Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósTercer Orde del Carmel Modifica el valor a Wikidata

Lluïsa Saragossà o Luisa Zaragozá (Carlet, la Ribera Alta, 25 d'agost de 1647 - València, 2 de febrer de 1727) fou una dona valenciana, famosa per la seva religiositat i tinguda en el seu temps per una persona santa. Pel topònim de la seua vila de naixement, també se la coneix com a Lluïsa Saragossà de Carlet.[1]

Era filla del matrimoni format per Francesc Miquel Bernat Saragossà Renart i Isabel Juan Rico Amat, que també tingueren tres fills mes (un dels quals, Bernat Josep Francesc, fou sacerdot i domer de la catedral de València), i una altra filla, Isabel, que va ser religiosa caputxina al monestir d'Alzira. Des de molt jove tingué freqüents visions sobrenaturals i fou admirada per la seua virtut i humilitat. Es casà el 14 d'agost de 1667 amb Josep Hernandorena, llaurador, també natural de Carlet, bé que d'origen basc, i tingueren quatre fills: Vicenta, Àngela, Martí, i Rosa, que morí de poca edat.

Hernandorena, en rebre una herència que li permetia de viure sense treballar, caigué en l'ociositat i es donà al joc, als balls, a les comèdies i a fer amics. Lluïsa va patir amb resignació aquesta mudança, i hagué de suportar la calúmnia d'un fals amic del seu marit, la viciosa sol·licitud del qual s'havia negat a complaure, i moltes altres dificultats semblants. Enviudà el 24 de juliol de 1684, després de disset anys de matrimoni, i visqué virtuosament en viduïtat durant quaranta-dos anys i mig, superant tota mena de temptacions, fent contínues penitències i dejunis i amb freqüents visions i èxtasis.

Prengué l'hàbit i professà l'orde de les carmelites terciàries en el convent de Carlet, on fou elegida priora. Cap a la fi de la seua vida es traslladà a València, i va morir a la casa que habitava al carrer de Saragossa, als setanta-nou anys, després d'una llarga malaltia, deixant molts testimonis de visió profètica i curacions prodigioses.[2] La van sepultar a l'església de Sant Felip Neri, on va ser duta des de sa casa per Felip de Castellví, comte de Carlet, Guillem Pertusa i Brisuela, cavaller de l'orde de Montesa, Antoni Escrivà d'Íxer, de l'hàbit de Sant Joan de Jerusalem, i Josep Carròs i Cruïlles, marqués de Mira-sol i cavaller de Montesa.

La seua vida i virtuts han estat objecte d'obres hagiogràfiques de Josep Vicent Ortí i Mayor[3] i Andreu Monsó Nogués. Malgrat la veneració popular que tingué després de morir, el culte anà caient en l'oblit i no arribà a ésser formalitzat per l'Església.

Referències[modifica]

  1. Revista de Valencia, 1882, p. 608-609.
  2. Gil Dolz, Pedro. Sermón histórico-moral en las exequias de la venerable madre Luisa Zaragozá de Carlet. València: Imp. de Joseph Garcia, 1727. 
  3. Ortí y Mayor, Joseph Vicente. Vida, virtudes, y favores de la venerable Luisa Zaragozá, llamada comunmente Luisa de Carlet. València: Joseph Estevan Dolz, impressor del Santo Oficio, 1749. 

Bibliografia[modifica]

  • Revista de Valencia (en castellà). Tomo II. València: Imprenta de Domenech, De diciembre de 1881 a fin de 1882.