Entitat de població

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Localitat)

El terme entitat de població és un hiperònim, o nom genèric, utilitzat algunes vegades en llenguatge administratiu per tal d'estalviar-se la complexitat que suposaria anomenar, sobretot en llistes i relacions, cada entitat de població amb el seu nom més adequat: Ciutat, vila, poble, llogarret o llogaret, veïnat, caseria, raval, localitat... Aquesta denominació genèrica no té cap mena de validesa administrativa, ja que no consta en cap llei territorial, però és realment útil en el cas que calgui esmentar alhora nuclis de població de categories diverses. Per això, qualsevol nucli de població, amb nom propi, que estigui físicament separat del nucli urbà del municipi a què pertany és de vegades anomenat d'aquesta manera.

Una altra cosa és la pedania, entitat local menor (entitat municipal descentralitzada o EMD, a Catalunya), que ha de tenir, entre altres coses, un alcalde pedani i un cert grau d'autogovern. El terme pedania procedeix de l'antiga administració, cosa que fa que sobretot les persones grans continuïn utilitzant aquest terme, encara que ha desaparegut del llenguatge oficial.

En alguns casos, antics municipis que, per diversos motius (pèrdua de població, reorganització territorial, etc.) han perdut aquesta condició i han passat a dependre d'un altre municipi proper més gran són inclosos en la categoria d'entitats de població, tot i que per a ser més exactes, caldria veure de quin tipus d'entitat de població es tracta en cada cas. D'altres vegades, es tracta d'urbanitzacions, formades per segones residències que han anat esdevenint l'habitatge permanent dels seus propietaris.

Quan una entitat de població assoleix determinats criteris (grandària, presència d'indústria i/o comerços, serveis) pot esdevenir una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). A Catalunya, tot i que el nombre d'entitats de població és considerable, només 65 (octubre de 2023) són EMD.

Des d'un punt de vista estadístic, a nivell inframunicipal l'INE i l'IDESCAT consideren Entitats Col·lectives de Població i Entitats Singulars de Població. De les primeres, a Catalunya, només hi ha 4 municipis que en tinguin.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]