Lothar Siemens Hernández

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 

Infotaula de personaLothar Siemens Hernández

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 agost 1941 Modifica el valor a Wikidata
Las Palmas de Gran Canaria (Las Palmas) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 febrer 2017 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Las Palmas de Gran Canaria (Las Palmas) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsJorge Roque Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióantropòleg, emprenedor, musicòleg, compositor Modifica el valor a Wikidata

IMSLP: Category:Siemens_Hernández,_Lothar Modifica el valor a Wikidata

Lothar Siemens Hernández (Las Palmas de Gran Canaria, 16 d'agost de 1941 - 28 de febrer de 2017) va ser un musicòleg, compositor, promotor cultural i empresari espanyol.[1]

Biografia[modifica]

Lothar Siemens Hernández era un descendent del músic Gregorio Millares Cordero i del polifacètic intel·lectual Agustín Millares Torres. L'entorn familiar en què va créixer li va propiciar i donar suport a l'interès de Lothar per la música. Entre les seves primeres i més importants professores es troba la seva tia Lola de la Torre Champsaur.

Va estudiar Filosofia i Lletres i posteriorment, l'any 1967, es va especialitzar en Musicologia, Etnologia i Prehistòria a la Universitat d'Hamburg. L'any 2003 es va doctorar en Història de l'Art/Musicologia per la Universitat de la Laguna.

Trajectòria professional[modifica]

Va ser autor de més de 141 publicacions entre llibres, articles i edicions musicals. Va dirigir publicacions de tipus científic i cultural com la Revista de Musicologia (1983-1991) i Vector Plus de la Fundació Universitària de Las Palmas.[2][3] L'any 2013 va fundar, en representació del Museu Canari i al costat d'altres representants de biblioteques, arxius i centres de documentació musicals, l'Associació Espanyola de Documentació Musical (AEDOM).[4]

Entre els anys 2007 i 2014 va ser president de la Societat Espanyola de Musicologia (SEdeM). Va fundar el Departament de Musicologia del Museu Canari i el va dotar d'un riquíssim fons de partitures d'autors canaris, així com d'una fonoteca. Va ser director del mateix Museu des del 1972.

A més, seguint el camí obert per Lola de la Torre Champsaur, va realitzar al costat de la musicòloga de Tenerife Rosario Álvarez Martínez nombrosos treballs de recerca sobre la música a les Illes Canàries entre els quals destaca el "Projecte RALS", que tracta de recollir la història de la creació musical de l'Arxipèlag, i del qual una part fonamental la constitueixen els enregistraments digitalitzats de la música composta per persones nascudes a les illes Canàries o establertes en elles.[5][6]

Des de jove va simultanejar la seva dedicació a la música amb el seu treball en l'empresa familiar "Siemens Maquinària S. a.", de la que va ser president del Consell de Recerca. Entre 1996 i 2004 va ser president, en llargs períodes de temps, del Cercle d'Empresaris de Gran Canària. I, a partir de 2005, va ser president d'Administració del Consell Social de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria.

Biblioteca Musicològica Lothar Siemens[modifica]

L'any 2005 Lothar Siemens va donar el seu fons documental, format per un total de 5.533 documents, a la Biblioteca de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. La seva tasca investigadora en el camp de la musicologia i etnomusicología li va fer reunir 7.000 volums de documentació impresa i manuscrita des del segle xvi al segle xxi. La catalogació del fons es va realitzar entre finals de 2005 i maig de 2008. En la col·lecció s'inclouen obres de gran valor entre les quals es destaquen un incunable de 1494, textos estranys i únics del segle, impresos litúrgics del segle xvi, del segle xvii i nombrosos manuscrits.

Durant anys aquest autor va continuar donant documents a la Biblioteca Universitària fins poc abans de morir al febrer de l'any 2017. Entre publicacions periòdiques, monografies, música impresa, registres sonors, videoenregistraments, manuscrits, separates, materials gràfics i arxius d'ordinador, s'han comptabilitzat un total de 9.314 volums.

Obres[modifica]

Siemens fou un estudiós del folklore canari. En efecte, el seu gran interès per aquest tema es reflecteix en la seva tesi sobre les cançons de treball a Gran Canària i en algunes compilacions etnomusicológicas de camp, com són les transcripcions musicals de romanços de les Illes Canàries, editades pel professor Maximiano Trapero. Va compondre dues òperes (El encargo político i El moro de la patera) i diverses obres corals i instrumentals per a veu i piano, entre elles: Exhortación ante la muralla per a tuba sola.

Distincions[modifica]

Va ser acadèmic corresponent per la ciutat d'Hamburg de la Reial Acadèmia Espanyola de la Història; acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles arts Santa Isabel d'Hongria de Sevilla i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Canària de Belles arts de San Miguel Arcàngel. També fou guardonat amb diversos premis i distincions per la seva labor científica i cultural:[7]

  • (2016) Medalla de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria.[8]
  • (2014) Premi Canàries, Patrimoni històric.[9]
  • (2005) Medalla d'Or del Govern Autònom de Canàries.
  • Ca de Plata del Cabildo de Gran Canària.
  • Fill Predilecte de la Ciutat de Las Palmas de Gran Canaria.
  • Soci d'Honor del Museu Canari.
  • Soci d'Honor de PROMUSCAN, Associació de Compositors i Musicòlegs de Las Palmas.

Referències[modifica]

  1. «Lothar Siemens fallece a los 76 años». La Provincia, 28-02-2017 [Consulta: 28 febrer 2017].
  2. «Revista de Musicología de la Sociedad Española de Musicología (SEdeM)». [Consulta: Consultado el 15 octubre 2011].
  3. «Revista Vector Plus de la Fundación Universitaria de Las Palmas (FULP)». Arxivat de l'original el 20 d'octubre de 2011. [Consulta: Consultado el 2 octubre 2011].
  4. García, Jorge «Cronología: Aedom entre 1993 y 2013». Boletín DM, 1 (17), pàg. 14. Arxivat de l'original el 2017-03-01 [Consulta: 28 febrer 2017].
  5. «Repertorio Audiovisual de Lectura y Sonido (Proyecto RALS)». Arxivat de l'original el 2013-09-27. [Consulta: Consultado el 31 juliol 2013].
  6. Álvarez Martínez, Rosario. 2008. La música culta en Canarias: Exposición bibliográfica y documental. La Laguna: Universidad de La Laguna, Servicio de Publicaciones, p. 11
  7. «Real Academia Canaria de Bellas Artes de San Miguel Arcángel». [Consulta: 9 desembre 2015]. Arxivat 2019-12-14 a Wayback Machine.
  8. «Lothar Siemens Hernández recibe la Medalla de la ULPGC». Real Academia Canaria de Bellas Artes de san Miguel Arcángel (web), 20-09-2016 [Consulta: 3 octubre 2016]. Arxivat 2016-10-29 a Wayback Machine.
  9. «Fernando Álamo, Sergio Moreno y Lothar Siemens, 'Premios Canarias 2014'». Europa Press, 03-04-2014 [Consulta: 24 abril 2014].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]