Louis Claude de Saulces de Freycinet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Louis de Freycinet)
Infotaula de personaLouis Claude de Saulces de Freycinet

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 agost 1779 Modifica el valor a Wikidata
Montelaimar (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 agost 1841 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
L'Auriòu de Droma (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballGeologia i geografia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióoficial de la Marina Nacional Francesa, explorador, marí, naturalista, geògraf, geòleg, botànic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Rang militarcapitaine de vaisseau (en) Tradueix (1820–)
capitaine de frégate (en) Tradueix (1811–)
lieutenant de vaisseau (en) Tradueix (1803–)
aspirant a oficial (1794–) Modifica el valor a Wikidata
Participà en
19 octubre 1800Baudin expedition to Australia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. botànicaFreyc. Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaSaulces de Freycinet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRose de Freycinet Modifica el valor a Wikidata
PareLouis de Saulces de Freycinet Modifica el valor a Wikidata
GermansLouis Henry de Saulces de Freycinet i Casimir de Saulces de Freycinet Modifica el valor a Wikidata

IPNI: 2898-1
Aquest article és sobre l'explorador Freycinet. El nom és similar al seu nebot Charles Louis de Saulces de Freycinet (1828-1923), primer ministre francès.

Louis Claude de Saulces de Freycinet (17791842) fou un navegant, explorador i geògraf francès.

Freycinet va néixer, el 7 d'agost del 1779, a Montélimar (departament del Droma). Va participar en l'expedició científica (1800-1803), dirigida per Nicholas Baudin, que va explorar el litoral del sud i sud-oest d'Austràlia. L'acompanyava el seu germà Louis Henri de Saulces baró de Freycinet (1777-1840) que acabarà sent almirall. De tornada a París va escriure Voyage de découvertes aux terres australes (Paris, 1807-1816).

El 1817 va obtenir el comandament de l'Uranie amb l'objectiu de prendre una sèrie de mesures amb pèndol per determinar la forma de la Terra, així com tot un programa d'observacions meteorològiques, astronòmiques, magnètiques, geogràfiques i etnològiques. Entre els tripulants es trobava el nord-català Jacques Arago, Louis Isidore Duperrey (més tard comandant de dues expedicions) i la dona de Freycinet, Rose Marie Pinon. La seva dona es va embarcar clandestinament en contra de les ordenances de la marina.

Durant tres anys va completar la volta al món visitant Austràlia, les illes Mariannes, les illes Sandwich i l'Amèrica del Sud. A Ciutat del Cap es troba amb el Rurik de Kotzebue. A l'illa Maurici es troba amb el seu germà que no veia des que tenia 12 anys. A les illes Samoa va descobrir l'atol Rose que va rebre el nom de la seva dona. En el viatge de tornada va perdre la Uranie a les illes Malvines, però va aconseguir recuperar una important col·lecció d'història natural, i nombrosos dibuixos i notes. Recollits al cap de dos mesos per un vaixell nord-americà, Freycinet va comprar el vaixell per tornar a França. El resultat del viatge es va publicar pòstumament sota el títol Voyage autour du monde exécuté sur les corvettes de S.M. l'Uranie et la Physicienne pendants les anées 1817 à 1820 (1824-1844). Abans havia sortit publicat el relat de Jacques Arago Promenade autour du monde.

Freycinet va haver de respondre davant un consell de guerra per haver perdut el vaixell i per haver embarcat la seva dona, però va ser absol. Admès, el 1825, a l'Acadèmia de Ciències, va participar en la creació de la Societat de Geografia de París. Va morir a Freycinet (Drôme) el 18 d'agost del 1842.

En memòria seva es va anomenar un atol de les Tuamotu, avui Amanu, una península i un parc nacional a Tasmània, un cap i un estuari a Austràlia, i la planta caulerpa freycinetti. En memòria de Rose Pinon s'anomena l'atol Rose, Pointe Rose i Anse Rose prop de cap Freycinet a Austràlia, un colom de Nova Guinea columba pinon, l'hibiscus pinoneamus i la falguera pinonia.

Ruta del viatge[modifica]

  Uranie
Desplaçament 350 tones
Tripulació 126 homes
Comandant Louis Claude de Saulces de Freycinet
(capità de fragata)
Hidrògraf Louis Isidore Duperrey
(alferes de navili)
Dibuixant Jacques Aragó
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Louis Claude de Saulces de Freycinet