Luis de Lamo y Peris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLuis de Lamo y Peris
Biografia
Naixement1899
València Modifica el valor a Wikidata
Mort22 abril 1989 Modifica el valor a Wikidata (89/90 anys)
Madrid
Capità general de la Quarta Regió Militar
10 juliol 1962 – 22 octubre 1965
← Pablo Martín AlonsoJosé Luis de Montesino-Espartero y Averly → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióMilitar
Carrera militar
Lleialtat República Espanyola
Bàndol Nacional
Dictadura franquista
Branca militar Exèrcit de Terra
Rang militar Tinent General
ConflicteGuerra Civil Espanyola
Premis

Luis de Lamo y Peris (València, 1899[1] - Madrid, 22 d'abril de 1989)[2] fou un militar valencià, capità general de Catalunya durant la dècada de 1960.

Va estudiar a l'Acadèmia d'Infanteria de Toledo. Va participar en la guerra del Rif, en el desembarcament d'Alhucemas i en diverses accions contra el moviment anticolonial. Després de l'esclat de la Guerra civil es va unir al bàndol revoltat, durant la qual va exercir com a cap de l'Estat Major de les divisions 40a i 50a del Cos d'Exèrcit Marroquí,[3] i com a tal, va entrar a Barcelona el 26 de gener de 1939.

Va ser professor de l'Escola Superior de Guerra i agregat militar de l'smbaixada a Berna i Roma. Ascendit a General, va ser cap de l'Estat Major de la II Regió Militar, Sevilla, governador militar i sotsinspector de tropes a Barcelona. Va ser nomenat subsecretari del Ministeri de l'Exèrcit durant l'etapa del general Antonio Barroso y Sánchez Guerra, reformant els estudis militars. Va passar a cap de la Divisió d'infanteria «Reyes Católicos» n.º 91,[4] a Màlaga. Ostentant el rang de tinent general va exercir com Capità General de Catalunya, entre 1962 i 1965; va seguir en la línia del seu predecessor Martín Alonso, permetent major marge de maniobra a les autoritats civils locals i provincials.[4] Sent Capità General es van celebrar consells de guerra contra Jordi Conill i Vall (Joventuts Llibertàries), Pere Ardiaca i Antoni Gutiérrez Díaz (PSUC), entre altres.

Obres[modifica]

  • —— (1931). Trabajos fotogramétricos realizados por el Depósito Geográfico e Histórico del Ejército. Talleres del Instituto Geográfico y Catastral.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Engel, Carlos. Historia de las divisiones del ejército nacional. Almena Ediciones, 2000. 
  • Riera, Ignasi. Los catalanes de Franco. Plaza & Janés, 1998.