Múrgola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMúrgola
Morchella Modifica el valor a Wikidata

arigany Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClassePezizomycetes
OrdrePezizales
FamíliaMorchellaceae
GènereMorchella Modifica el valor a Wikidata
Pers., 1794
Tipus taxonòmicMorchella esculenta Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Morilla Modifica el valor a Wikidata
ExautorDill. Modifica el valor a Wikidata
Espècies

Les múrgola, rabassola o barret de capellà, és un bolet de la classe dels ascomicets i del gènere Morchella.[1] Altres formes dialectals: Múrgula,[2]múrmula, múrbula, búrbula, morúgula, murguela, murga.[3] Produeixen ascocarps molt porosos, que són molt apreciats a la cuina. Tot i que hi ha diferents espècies, el nom genèric se sol assignar a la Morchella rotunda (de l'alemany Morchel: múrgola; del llatí rotunda: rodona) la més comuna a casa nostra.[4]

Descripció[modifica]

Té una cama blanquinosa que sosté un barret de forma esfèrica, arrodonida o ovoide, de 6 a 10 cm d'amplada, de color palla enrossida o de mel, amb alvèols ocupats per l'himeni constituïts gairebé com un vesper. El peu, que també és buit, és blanquinós, engruixit cap a la part de sota i, poc o molt, solcat. La carn és fràgil i molt minsa i és pràcticament inodora.

Hàbitat[modifica]

Apareix en llocs molt diversos a la primavera, però sobretot en llocs oberts, boscos aclarits o cremats i terres remogudes, i no sol aparèixer en els mateixos indrets d'un any a l'altre. Preferentment sota verns, pollancres, oms i freixes, però també en prats i pinedes sorrencoses. Es troba des del litoral fins als Pirineus.

Gastronomia[modifica]

Malgrat que es considera un excel·lent comestible, és prudent de coure'l, llençar l'aigua i afegir-lo ja cuit als guisats. Així s'eliminen alguns principis tòxics que duu, per bé que en poca quantitat. També es destrueixen si es deixa assecar enfilant-los i penjant-los, amb l'avantatge que d'aquesta manera el bolet millora la seva exquisida aroma.

No hi ha perill de confusió amb altres espècies de múrgoles, ja que totes són comestibles.[2]

Referències[modifica]

  1. «Gran enciclopèdia catalana - múrgola». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 7 desembre 2019].
  2. 2,0 2,1 «Diec 2. Diccionari de la llengua catalana. Condicions de cerca: Entrada coincident: múrgola.». Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 7 desembre 2019].
  3. «Diccionari Català-Valencià-Balear. Cerca: Múrgula». Institut d'Estudis Catalans-Institució Francesc de Borja i Moll. [Consulta: 7 desembre 2019].
  4. «Gran Diccionari de la llengua catalana - múrgola». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 7 desembre 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múrgola