Mac OS clàssic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de programariMac OS clàssic
Desenvolupador(s) Apple Inc
Versió inicial 24 gener 1986
Tipus sistema operatiu
Epònim Apple Macintosh i sistema operatiu
Més informació
Lloc web Web oficial
Modifica dades a Wikidata

El Mac OS (Macintosh Operating System) és un sistema operatiu creat per Apple Computer ('ordinador poma' en anglès) per a ordinadors Apple Macintosh. Destaca per la seva estabilitat, potència gràfica i facilitat d'ús.

El Mac OS va ser el primer sistema operatiu comercial que incloïa interfície gràfica d'usuari. Aquesta primera versió va sortir amb el Macintosh 128k l'any 1984. L'equip del Macintosh estava format principalment per Bill Atkinson, Jef Raskin i Andy Hertzfeld.

Tot i que actualment s'acostuma a anomenar el sistema operatiu amb el nom genèric de Mac OS no es va començar a utilitzar aquest nom fins a la versió 7.6 cap als anys 90. (Antigament s'anomenava Sistema x.x)

Versions[modifica]

Inicialment el sistema operatiu dels Macintosh estava format de dos aplicacions, el "sistema" i el "finder" cada una amb el seu propi número de versió. El Sistema 7.5.1 va ser el primer a incloure l'actual logo de Mac OS.

Fins a l'arribada dels macs basats en processadors PowerPC G3, una part significant del sistema estava emmagatzemada a la ROM de la placa mare. El propòsit inicial d'això era el d'evitar d'utilitzar el poc espai que oferien els disquets d'aquella època per suportar el sistema operatiu. (Tot i així només hi ha un model de Mac que pugui arrancar exclusivament a partir de la ROM, el Macintosh Clàssic de 1991) Aquesta arquitectura també va ajudar que exclusivament els ordinadors fabricats per Apple (o amb el seu permís) poguessin funcionar amb Mac OS.

Podem distingir dues grans famílies de sistemes operatius en el Mac OS:

  • El Mac OS "Clàssic". Aquesta família inclou totes les versions del sistema des de la primera versió que es venia amb el primer Macintosh l'any 1984 fins al Mac OS 9 que va sortir l'any 2001.
  • El Mac OS X (pel nombre romà 10). Mac OS X no és descendent directe del Mac Os Clàssic, sinó del sistema operatiu NextStep, un sistema operatiu basat en BSD Unix, tot i que conserva la majoria de funcionalitats del Mac OS 9.

Curiosament es tracta d'un UNIX complet, aprovat per The Open Group, empresa propietaria de UNIX. La X del Mac Os a part de senyalar la versió que és (10) guarda relació amb el fet que tots els sistemes operatius basats en Unix acaben amb X, (Linux,Minix,Ultrix,IRIX, etc..). També, cadascuna de les versiones tenen com a sobrenom de diferents felins. Abans del seu llançament, la versió 10.0 tenia com a nom de projecte intern, Apple Cheetah (Guepard), de la mateixa manera que la versió 10.1 va rebre el sobrenom de Puma. La versió 10.2 Jaguar, i d'aquesta versió en endavant s'han seguit fent públics aquests noms, sent Panther (Pantera) el de la versió 10.3, Tiger (Tigre) el de la 10.4, Leopard (Lleopard) el de la 10.5, Snow Leopard (Lleopard de les neus) el de la 10.6, Lion (Lleó) el de la 10.7 i Mountain Lion ("Lleó de la muntanya", altre nom de Puma) el de la 10.8. Apple té també registrats els noms de Lynx (Lince) i Cougar (Puma) pel seu futur ús.

Gràfic línia de temps[modifica]

Cronologia dels sistemes operatius de Macintosh
Apple Intel transition Power Mac G5 Power Mac G4 iMac Power Macintosh Macintosh Quadra Macintosh Portable Macintosh SE/30 Macintosh II Macintosh Plus Macintosh 128K A/UX A/UX A/UX Mac OS 9 Mac OS 9 Mac OS 9 Mac OS 8 Mac OS 8 Mac OS 8 Mac OS 8 System 7 System 7 System 7 System 7 System 6 Mac OS Mac OS Mac OS Mac OS Mac OS macOS Sierra OS X 10.8 OS X Lion Mac OS X 10.6 Mac OS X 10.5 Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.3 Mac OS X 10.2 Mac OS X 10.1 Mac OS X 10.0 Mac OS X Public Beta Mac OS X Server 1.0 Macworks Plus II Macworks Plus Sun Remarketing Macworks Finder (software) Finder (software) Finder (software) Finder (software) Finder (software) Finder (software) Finder (software) Finder (software)
Una línia de temps gràfica dels models de Macintosh

Mac OS en català[modifica]

Apple havia traduït algunes versions del Mac OS en català, en els anys 1990, abans de Mac OS 9.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mac OS clàssic Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. "El nou iPhone 4 parla català". Vilaweb.cat, 2010-08-06. Consultat el 30.12.2012.