Mandoni

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaMandoni
DE LLEIDA.JPG
Biografia
Naixement data desconeguda.
Mort 205 aC
Família
Germans Indíbil
Modifica les dades a Wikidata
Monument a Indíbil (a l'esq.) i Mandoni a Lleida

Mandoni, cabdill iber, era el cap de la tribu dels ausetans, els quals ocupaven la regió d'Ausa, actualment comarca d'Osona a Catalunya, amb assentament principal a la població de Vic.

Encara que el llegendari pretén fer-lo germà menor d'Indíbil això sembla poc probable, i en tot cas, si existia alguna relació familiar, seria mitjançant la dona d'algun d'ells, que seria germana de l'altre.

Mandoni es va rebel·lar primerament contra Roma al costat d'Indíbil i amb el suport del principal enemic de Roma en aquell moment, Cartago, liderat per Anníbal Barca. Més endavant els papers es van intercanviar, ja que els romans van aconseguir convèncer als ilergets que els cartaginesos els havien traït. Així doncs, ilergets i ausetans van unir-se als romans i van contribuir a fer fora de la península Ibèrica als cartaginesos. Després però, els romans van mostrar les seves autèntiques intencions, que no eren altres que sotmetre als pobles peninsulars. Fou llavors quan Indíbil i Mandoni s'uniren, encapçalant una coalició de pobles ibers, i es van enfrontar als romans de nou, liderats per Publi Corneli Escipió, l'any 206 aC. La lluita va finalitzar amb victòria romana. Un any després, el 205 aC, mentre Escipió abandonava Hispania per dirigir-se al continent africà, els ibers no donats per vençuts van intentar una nova revolta on Indíbil va morir al camp de batalla i Mandoni fou entregat a Roma pels seus propis seguidors on va morir crucificat juntament amb altres cabdills locals.