Margarida de Parma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Margarida Habsburg Van der Gheynst)
Infotaula de personaMargarida de Parma

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(it) Margherita d'Austri Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 juliol 1522 Modifica el valor a Wikidata
Oudenaarde Modifica el valor a Wikidata
Mort18 gener 1586 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Ortona (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSan Sisto, Piacenza (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governadora dels Països Baixos espanyols
1559 – 1567
← Manuel Filibert de SavoiaFernando Álvarez de Toledo y Pimentel → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica, aristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuquessa
Duquessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia dels Habsburg Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAlexandre de Mèdici (1536–1537)
Octavi I de Parma (1538–1586) Modifica el valor a Wikidata
FillsAlexandre I de Parma
 ( Octavi I de Parma) Modifica el valor a Wikidata
ParesCarles V del Sacre Imperi Romanogermànic Modifica el valor a Wikidata  i Johanna Maria van der Gheynst Modifica el valor a Wikidata
GermansIsabel de Castella, Maria d'Àustria, Joana d'Àustria, Joan d'Àustria, Felip II de Castella i Ferran d'Àustria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Vitrall de Margarida de Parma a l'església de St. Jan a Gouda (Països Baixos)

Margarida de Parma o Margarida d'Àustria (Oudenaarde, 5 de juliol de 1522 - Ortona, Ducat de Parma, 18 de gener de 1586) fou infanta de Castella, governadora dels Països Baixos (1559-1567) i duquessa consort de Parma (1552-1586).

Família[modifica]

Nascuda el 1522 fruit d'una relació extramatrimonial de Carles I de Castella i Joana Van der Gheynst. Es casà el 29 de febrer de 1536 a Nàpols amb Alexandre de Mèdici, duc de Florència, i fill il·legítim del Papa Climent VII. D'aquesta unió no hi hagué fills a causa de la sobtada mort l'any següent del duc florentí.

Es casà, en segones núpcies, el 4 de novembre de 1538 amb el duc de Parma Octavi I de Parma, net del Papa Pau III. D'aquesta unió nasqueren:

Per la seva unió amb el seu últim marit Margarida d'Àustria és coneguda amb el nom de Margarida de Parma.

Governadora dels Països Baixos[modifica]

El 1559 el seu germà gran Felip II de Castella la nomenà governadora dels Països Baixos, enmig d'una difícil i moguda situació: la nova ideologia calvinista s'anava estenent amb força en aquells territoris.

Així mateix el país tenia greus problemes interns, una alarmant situació econòmica, problemes socials entre catòlics i protestants i continus complots de la noblesa per demanar més autonomia. Així mateix, la política desenvolupada per Felip II no ajudà a pacificar la regió.A principis de 1565, un nombrós grup de nobles menors, inclòs Lluís de Nassau, el germà petit de Guillem va formar el Compromís dels Nobles, que el 5 d'abril van oferir una petició a Margarida de Parma, per sol·licitar la fi de la persecució dels protestants, que anomenaven Inquisició fou rebutjada i es va decretar la prohibició de predicar el protestantisme en decrets de juny i juliol. Calvinistes, anabaptistes i menonites, enfurismats per l'opressió catòlica i teològicament contraris a l'ús catòlic d'imatges de sants, que als seus ulls entraven en conflicte amb el Segon Manament, van destruir estàtues de centenars d'esglésies i monestirs dels Països Baixos d'agost a octubre de 1566 en una onada d'iconoclasme es va estendre pels països baixos. Margarida de Parma va emetre un decret en agost prohibint l'iconoclasme.[1]

Una vegada assolit això, l'aixecament va començar a ser sufocat, encara que massa tard segons el criteri de Felip II, que va nomenar Fernando Álvarez de Toledo, Duc d'Alba, descendent del rei Alfons XI de Castella, per a reemplaçar la seva germana Margarida en la governació dels Països Baixos.

Margarida llavors es retirà a Itàlia veient com el seu fill Alexandre Farnese ocupava el mateix càrrec que ella havia hagut de deixar. Morí a Ortona el 1586

Referències[modifica]

  1. Soen, Violet «The Beeldenstorm and the Spanish Habsburg Response (1566-1570)» (en anglès). Low Countries Historical Review, 131, 1, 2016, pàg. 105.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Margarida de Parma


Precedida per:
Manuel Filibert de Savoia
Governadora dels Països Baixos
1559-1567
Succeïda per:
Fernando Álvarez de Toledo
duc d'Alba