Marie-Anne de Vichy-Chamrond

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Marie-Anne de Vichy-Chamrond
MarieduDeffand-transparent.png
Marquesa du Deffand
Naixement 1697
Castell de Chamrond
Mort 1780
París
Ocupació Escriptora
Modifica dades a Wikidata

Marie-Anne de Vichy-Chamrond (1697, Castell de Chamrond, departament de Saona i Loira – [23 de setembre] de 1780, París), marquesa du Deffand. Es casa amb Jean Baptiste de la Lande, el marquès de Deffand, molt més gran que ella. El seu caràcter poc respectuós cap el marit i amb les tradicions familiars va fer que aviat acabés vivint en un altre lloc. La seva personalitat i els contactes amb el president Hénault li van permetre mantenir un saló que es va fer un camí per acollir un públic literari i filosòfic. Entre els personatges que van assistir a les tertúlies hi ha D'Alembert, Montesquieu, Marivaux, Turgot i Concordet. Va mantenir una rivalitat amb Mme. Geoffrin i Mme. De Lespinasse, qui Marie-Anne va introduir en aquest món de tertúlies amb personalitats intel·lectuals i que la gelosia va trencar una amistat de deu anys. La seva postura davant de l'Enciclopèdia cada cop es va fer més opositora. Va intuir la Revolució francesa. De Marie-Anne cal destacar Les cartes, publicades a la primera meitat del s. XIV, a on hi ha tres col·leccions. Una d'elles és un intercanvi de sentiments i amistat intel·lectual amb l'anglès Horaci Walpole, vint anys més jove, que va durar quinze anys.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • González Porto-Bompiani (coord.). Diccionario de autores, vol I. Montaner y Simón,S.A. 1963. Nº Registre:M 3843-63. Dipòsit Legal:B 20872-63(I)
  • González Porto-Bompiani (coord.). Diccionario literario, vol III. Montaner y Simón,S.A. 1959. Dipòsit Legal:B 1.352-1959.