Vés al contingut

Marie Christine Chilver

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaMarie Christine Chilver

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 desembre 1920 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort5 novembre 2007 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Altres nomsAgent Fifi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióagent especial Modifica el valor a Wikidata
Membres de les Forces Aèries Reials, 1942-1945. HU60540

Marie Christine Chilver (1920-2007) (en letó: Marija Kristīne Čilvere) coneguda també pel sobrenom Agent Fifi, va ser una agent espia del Regne Unit durant la Segona Guerra Mundial. Chilver va ser reclutada quan va fugir dels nazis després d'ajudar un aviador anglès a retornar a Anglaterra. Allà va treballar per la SOE (de les sigles angleses Special Operations Executive), una organització creada durant la Segona Guerra Mundial per Winston Churchill i Hugh Dalton amb l'objectiu de portar a terme espionatge, sabotatge i reconeixement militar i especial contra les Potències de l'Eix a l'Europa ocupada per l'Alemanya nazi.[1]

Chilver va néixer a Londres, Anglaterra. Filla d'un anglès, corresponsal al prestigiós diari The Times, i d'una letona. Criada a Letònia, va anar a una escola alemanya a Riga abans de moure's cap a França on va estudiar a la Universitat de París, coneguda també com a Universitat París-Sorbonne.

Amb la invasió alemanya, tot un conjunt de persones provinents de diferents indrets d'Europa, van haver de fugir d'aquella zona. Dins aquest aglomerat de persones, bàsicament hi havia mares i fills provinents del Regne Unit, els quals van ser internats a diferents camps de concentració. Chilver va ser internada al camp Frontsalaf 14 a Besançon.[2] Mesos després es va escapar del camp i va reeixir arribar a Anglaterra l'any 1941, en ajudant un oficial de les Forces Reials Aèries ferit durant el viatge. Mentrestant, la seva mare i la seva germana havien fugit cap a Suècia a causa de l'ocupació de Letònia pels soviètics, on totes les seves propietats havien estat confiscades pels russos. Una vegada retirada i fora del del SOE va viure una vida totalment anònima a Lydney al comtat deGloucestershire.[3]

Referències

[modifica]
  1. Mas de Xaxàs, Xavier «L'espia irresistible». Lavanguardia.es, 18-09-2014, pàg. 11.
  2. Cole, Jonathan. «‘Our Special Agent’: ‘Fifi’ and the Special Operations Executive» (en anglès). The National Archives, 17-09-2014. [Consulta: 30 desembre 2020].
  3. Davies, Barbara «Special agent seductress: Her hush-hush wartime mission was to bewitch our trainee spies into spilling national secrets. Now, 70 years on, she tells her gripping story» (en anglès). Daily Mail, 19-09-2014.

Bibliografia

[modifica]