Miguel León-Portilla

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Miguel León-Portilla (neceu en Ciutat de Mèxic; 22 febrer 1926). És un antropòleg i historiador mexicà i autoritat principal en matèria del pensament i la literatura nàhuatl. Des de 1988 és investigador emèrit de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

La seva tesi doctoral "La filosofia nàhuatl estudiada en les seves fonts" escrita el 1956 sota l'orientació d'un notable nahuatlato (parlant de nàhuatl), el pare Ángel María Garibay. També va aconseguir reconeixement a través de la traducció, interpretació i publicació de diverses recopilacions d'obres en nàhuatl. León-Portilla ha encapçalat un moviment per entendre i revaluar la literatura nàhuatl, no només de l'era precolombina, sinó també l'actual, ja que el nàhuatl segueix sent la llengua materna d'1,5 milions de persones. Ha contribuït a establir l'educació bilingüe rural a Mèxic.

León-Portilla també ha contribuït a descobrir les obres de fra Bernardino de Sahagún, font primària sobre la civilització asteca, a qui polèmiques declaracions primer antropòleg dels nahues. Sahagún registrar el coneixement dels savis nahues (tlamatinimê) en llengua vernacla. A sol·licitud de les autoritats espanyoles, va escriure en català una versió d'aquest coneixement en la seva Història de l'coses de la Nova Espanya, però la seva obra original, el Còdex Florentino, mai es va publicar. Abans de Lleó-Portilla, el còdex havia estat traduït només un cop (l'alemany), i encara aquesta versió era incompleta. El novembre de 1998, l'associació Juchimanes de Plata, AC li va atorgar el Premi Juchimán de Plata a través de la Universitat Juárez Autònoma de Tabasco.

Com a historiador, Lleó-Portilla ens ofereix una comprensió de la figura de Tlacaelel van. Originalment nom tèrbol en algunes cròniques, avui es veu Tlacaelel van com a arquitecte de l'Imperi asteca. El seu deixeble més destacat és el mexicà-francès Patrick Johansson K., autor de La paraula dels Asteques.