Milla romana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'unitatMilla romana
TipusAncient Roman unit of length (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Sistema d'unitatsunitat de mesura romanes Modifica el valor a Wikidata
Unitat delongitud Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats del SI1.478,7 m Modifica el valor a Wikidata
A unitats estàndard1.000 Passusos
5.000 peus romans
8 stadium (en) Tradueix
500 pertica (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Diverses milles / llegues històriques d'un llibre de text alemany datat el 1848 (donades en peus, metres i fraccions d'un meridià

Milla romana (Milliare, milliarium o mille passuum) fou una mesura de longitud de l'antiga Roma equivalent a mil passes de cinc peus cadascuna, i per tant equivalent a cinc mil peus (1479,5 metres, ja que la milla romana era lleugerament més curta que la milla anglesa moderna). Era equivalent a vuit estadis grecs (1 estadi mesurava uns 185 metres). El nom més comú era mille passuum o les inicials M.P., però de vegades "passuum" s'ometia.

Mostra l'alfabet romà

Conversió al sistema mètric[modifica]

Tota aquesta estructura de mesures es basava en una visió idealitzada de proporcions entre les diferents parts del cos humà, manejant cada societat una estructura i un valor diferents per a cada una d'aquestes mesures, conservant el mateix nom. D'aquesta manera el peu tenia diferents mesures segons fora romà, grec, iber, babilònic, anglès, etc.

Unitat romana Nom en llatí Peus Equivalència
Peu romà Pes, pedis (plural) 1 29,62 cm
Pas simple Gradus 2,5 74,05 cm
Pas doble Passus 5 1,481 m
Un estadi Stadium 625 185,125 m
Milla romana Mille Passus 5000 1481 m
Llegua Leuga 7.500 2.221,5 m


Per a altres estudiosos (Antonio Blázquez), equival a 1.672 m, basant-se en distàncies d'itineraris de calçades romans [1], encara que ha estat rebatut en altres estudis.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • La Milla Romana Antonio Blázquez. Publicat prèviament en Butlletí de la Reial Acadèmia de la Història 34, 1899, pp. 25-52. Editat aquí en format digital amb la paginació original i sense modificacions.
  • Valor mètric de la milla romana Gabriel Puig i Larraz. Edició digital a partir de Butlletí de la Reial Acadèmia de la Història, tom 33 (1898), pp. 80-90.
  • Antigues Unitats de Longitud (english) Recovery of the Ancient System of Foot/Cúbit/Stadion - Length Units. Dieter Lelgemann, Germany.