Miquel dels Sants Gros i Pujol

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaMiquel dels Sants Gros i Pujol
Biografia
Naixement 1933 (85/86 anys)
Vic
Activitat
Ocupació Historiador
Modifica les dades a Wikidata

Miquel dels Sants Gros i Pujol (Vic, Osona, 1933) és un liturgista i historiador català, conservador del Museu Episcopal (1978-2002) i director de l'Arxiu i Biblioteca Episcopals de Vic de de 1978.[1]

Formació[modifica]

Després dels estudis inicials al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, entrà el Seminari de la seva ciutat. Acabats aquests estudis i ordenat de prevere (1956), amplià la seva formació a l'Institut Catholique de Paris, on s'especialitzà en història del culte cristià i obtingué el grau de Doctor en Litúrgia (Magister sacrae liturgiae) amb la tesi L'ordo catalano-narbonès per a la consagració d'esglésies (1965).

Activitat professional i recerca[modifica]

En la seva trajectòria professional ha exercit com a Vicerector i docent al Seminari Diocesà de Vic (1966-1977), professor de la Facultat de Teologia de Catalunya (1970-2005), i professor de l'Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (1986-2003). Succeí a Eduard Junyent com a director del Museu Episcopal de Vic (1978-2002) i de l’Arxiu Episcopal.[2]

La seva recerca s'ha centrat en la història de les litúrgies occidentals (norditalianes, gal·licanes, nordafricanes, hispàniques), i molt particularment en l'estudi i edició de textos litúrgics de la litúrgia catalano-narbonesa, l'anàlisi del mobiliari litúrgic de l'Edat Mitjana occidental, i l'arqueologia de conjunts litúrgics tardoantics i medievals. També ha investigat i publicat documentació medieval eclesiàstica de Catalunya.[3] Juntament amb Ramon Ordeig, ha impulsat la publicació d'una important sèrie de catàlegs del Museu Episcopal, i ha dirigit l'edició del Diplomatari de la catedral de Vic, compilat pel seu antecessor, Eduard Junyent, i la revista Studia Vicensia.

És membre corresponent de diverses societats científiques, com ara l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona o l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, i membre fundador de la Societat Catalana d'Estudis Litúrgics (filial de l'Institut d'Estudis Catalans).

Publicacions destacades[modifica]

Referències[modifica]

  1. ROVIRÓ, Ignasi. Diccionari de filòsofs, teòlegs i mestres del seminari de Vic (1749 – 1968). Vic, Patronat d'Estudis Osonencs, 2000 (Osona a la butxaca; 22 – 23)
  2. «Miquel dels Sants Gros i Pujol». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. [GODOY, Cristina]. "Bibliografia de Mn. Miquel dels sants Gros i Pujol". Estudis de litúrgia i patrística (segles II-IX). Barcelona. Ateneu universitari Sant Pacià, 2018 (Studia historica tarraconensia; 2)

Enllaços externs[modifica]