Monedes commemoratives de 2 euros

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Les monedes commemoratives de dos euros són monedes especials d'euro encunyades pels estats membres de l'eurozona des del 2004 com a monedes de curs legal. Aquestes monedes commemoren aniversaris històrics o esdeveniments actuals d'importància per a l'estat. El febrer del 2011 hi havia encunyades 92 variacions de la moneda commemorativa de 2€: 6 es van produir el 2004, 8 el 2005, 7 el 2006, 20 el 2007 (que inclouen les 13 versions de l'emissió comuna), 10 el 2008, 25 el 2009 (que inclouen les 16 versions de l'emissió comuna), 20 el 2010 i 4 el 2011, any en què ja n'hi ha 11 més de previstes. Aquestes monedes han esdevingut un article numismàtic molt preuat pels col·leccionistes; cal no confondre-les amb les monedes commemoratives de valor facial de més de 2 euros (conegudes oficialment com a «monedes de col·leccionista»), habitualment fetes amb metalls preciosos.

Regulacions i restriccions[modifica]

El fonament de les monedes commemoratives es deriva d'una decisió del Consell Europeu, el qual va revocar la prohibició de canviar l'anvers estatal de totes les monedes d'un euro a partir de l'1 de gener del 2004.[1] Això no obstant, encara es conserven un nombre de recomanacions.

La primera restricció és quant al disseny. Les monedes d'euro han de tenir el revers comú a tots els estats membres; només l'anvers pot canviar. Addicionalment, els anversos estàndards tradicionals per se no hauran de canviar-se abans del 2008, llevat que el cap d'estat que hi sigui representat en efígie mori abans d'aquesta data: aquesta clàusula ja es va utilitzar a Mònaco i a la Ciutat del Vaticà, els caps d'estat dels quals, Rainier III i Joan Pau II respectivament, van morir el 2005; així, l'any següent es van canviar els anversos amb les efígies dels nous caps d'estat, Albert II i Benet XVI.

Altres regulacions restringeixen la freqüència i el nombre de monedes commemoratives que es poden encunyar. Cada estat membre només pot encunyar una moneda commemorativa l'any, i només ha de ser la moneda de 2€. El nombre total d'aquest tipus de moneda en circulació per any no haurà de sobrepassar la més alta de les xifres següents:

  • el 0,1% del nombre total de monedes de 2€ en circulació a tots els estats membres de l'eurozona. Aquest límit pot ser excepcionalment incrementat al 2% si la moneda commemora un esdeveniment molt important; en aquest cas l'estat membre que encunyi aquest nombre superior de monedes no podrà encunyar cap altra moneda commemorativa durant els següents quatre anys.
  • el 5% del nombre total de monedes de 2€ en circulació a l'estat que encunyi aquesta moneda commemorativa.

Una altra decisió[2] va afegir dues restriccions més quant al disseny de les monedes. L'estat que les emeti ha d'identificar-se clarament sobre l'anvers, bé amb el nom complet de l'estat o bé amb una abreviació identificable (com és el cas d'Itàlia, per exemple, que afegeix l'anagrama format per les sigles RI, les inicials de Repubblica Italiana); però ni el nom de l'estat ni el valor de la moneda hauran de repetir-se a l'anvers, atès que aquesta informació ja apareix al revers.

Aquestes restriccions no són pas retroactives; només s'apliquen als nous dissenys de les monedes de curs legal dels euros dels futurs estats membres de l'eurozona i de les monedes commemoratives de 2€ que s'encunyin a partir del 2006.

Emissions[modifica]

En verd, estats que han emès monedes commemoratives de 2€. En vermell, estats que encara no n'han emès de manera independent. En gris, estats que no pertanyen a l'eurozona

El febrer del 2011, són setze els estats que han emès monedes commemoratives de 2€: Alemanya (6), Àustria (1), Bèlgica (5), la Ciutat del Vaticà (7), Eslovàquia (2), Eslovènia (2), Espanya (2), Finlàndia (7), França (2), Grècia (2), Itàlia (6), Luxemburg (8), Mònaco (1),, els Països Baixos (1), Portugal (4) i San Marino (7); Grècia fou el primer a encunyar aquest tipus de moneda. Quatre estats de l'eurozona encara no n'han encunyat cap de manera independent (Estònia, Irlanda, Malta i Xipre), si bé hi ha hagut dues emissions commemoratives comunes de tots els estats de l'eurozona: en record del 50è aniversari de la signatura dels Tractats de Roma el 2007 i del 10è aniversari de la Unió Econòmica i Monetària i el naixement de l'euro el 2009.

El valor de curs legal d'aquestes monedes és menor que el seu valor numismàtic intrínsec, que sovint se situa entre els 3 i els 12 €. Les excepcions en són les emissions de San Marino i del Vaticà, en què les monedes de 2 € del primer estat es venen entre els 30 i els 40 €, mentre que de les vaticanes no se'n pot aconseguir cap per menys de 100 €.

Els dissenys es fan públics al Diari Oficial de la Unió Europea.

Monedes del 2004[modifica]

El 2004 va ser el primer any en què es van emetre monedes commemoratives de 2 euros per part dels estats de l'Eurozona. Aquell any foren 6 els estats que van emetre monedes commemoratives de 2 euros, el primer dels quals va ser Grècia.

Monedes del 2005[modifica]

Monedes del 2006[modifica]

El 2006, Alemanya comença a emetre monedes de 2 euros commemoratives dels Länder. Aquesta sèrie preveu l'emissió anual d'una moneda dedicada a cadascun dels estats federals alemanys. Aquesta idea la farà servir també Espanya a partir del 2010 per als llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Monedes del 2007[modifica]

El 2007 es va fer per primera vegada una emissió comuna de monedes de 2 euros commemoratives, per celebrar el 50è aniversari de la signatura del Tractat de Roma. La particularitat d'aquestes monedes és que tenen un disseny únic i que només es diferencien pel nom de l'estat emissor que porten inscrit. Només s'escapa d'aquesta norma, parcialment, Luxemburg, que presenta, a la seva moneda, un holograma en relleu del príncep Enric, que se sobreposa de manera parcial damunt el tema comú. També és d'aquest any l'emissió amb el tiratge més baix d'una moneda commemorativa de 2 euros. Amb tan sols 20.000 exemplars numerats, la moneda que representa la princesa Gràcia de Mònaco és, fins avui, la més «rara».

Monedes del 2008[modifica]

Monedes del 2009[modifica]

El 2009 es va fer la segona (i, per ara, última) edició comuna de monedes de 2 euros commemoratives, per celebrar el 10è aniversari de la Unió Econòmica i Monetària. També en aquesta sèrie, la moneda luxemburguesa presenta un holograma en relleu del príncep Enric que se sobreposa parcialment damunt el tema comú.

Monedes del 2010[modifica]

El 2010 Espanya inicia l'emissió de monedes dedicades als llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Monedes commemoratives de 2 euros Modifica l'enllaç a Wikidata