Moritz von Schwind

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMoritz von Schwind

Litografia de Josef Kriehuber
Biografia
Naixement(de) Moritz Ludwig von Schwind Modifica el valor a Wikidata
21 gener 1804 Modifica el valor a Wikidata
Viena Modifica el valor a Wikidata
Mort8 febrer 1871 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Pöcking Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAntic Cementiri del Sud, Gräberfeld 16 – Reihe 9 – Platz 43/44 48° 07′ 38″ N, 11° 33′ 55″ E / 48.127194°N,11.565333°E / 48.127194; 11.565333 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcadèmia de Belles Arts de Viena (1821–)
Schottengymnasium (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Viena
Eisenach
Karlsruhe
Múnic
Frankfurt del Main Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, il·lustrador, artista gràfic, professor d'universitat, dibuixant Modifica el valor a Wikidata
Activitat1819 Modifica el valor a Wikidata –  1871 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorAcadèmia de Belles Arts de Múnic Modifica el valor a Wikidata
ArtPintura
MovimentRomanticisme
ProfessorsJohann Peter Krafft i Ludwig Ferdinand Schnorr von Carolsfeld Modifica el valor a Wikidata
AlumnesJosef Gold Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeLouise von Schwind (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsHermann von Schwind (en) Tradueix, Helene von Ravenstein (en) Tradueix, Anna Siebert (en) Tradueix, Marie Baurnfeind Modifica el valor a Wikidata
GermansFranz Ritter von Schwind (en) Tradueix i August Freiherr von Schwind (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 0f7865f6-54f4-45c7-95ac-d2244bdb8998 Discogs: 2234874 Find a Grave: 20347842 Modifica el valor a Wikidata

Moritz von Schwind (Viena, 21 de gener de 1804 - Pöcking, Baviera, 8 de febrer de 1871) va ser un pintor, muralista i dibuixant austríac del Romanticisme tardà alemany.

Moritz de Schwind va ser un dels sis infants del secretari de la cort Geheimen Hofkanzlei Franz Edler von Schwind i de la seva esposa Franziska de Holzmeister; filla del conseller de la cort. Feu els seus estudis a l'Institut escocès, a Viena, on hi eren també com a companys de classe Nikolaus Lenau i Eduard von Bauernfeld, i començà després els seus estudis universitaris. Tot i esdevenir funcionari de carrera, com el seu pare, a partir de 1821 estudià amb Johann Peter Krafft i Ludwig Ferdinand Schnorr von Carolsfeld, a l'Acadèmia de les arts plàstiques de Viena. Durant la seva etapa vienesa familiaritzà bastant amb artistes com Franz Schubert, Franz von Schober, Leopold Kupelwieser i Franz Grillparzer.

Com a gran amic de confiança que era del músic Franz Schubert, Schwind il·lustrava sovint les seves composicions a fi que fossin publicades. Els seus esbossos del compositor i tot el seu cercle figuren entre els documents més valuosos per a la posterior creació de la Schubertiana (drama musical sobre la història de Schubert). El 1828, després d'una aventura amorosa infeliç, Schwind es traslladà a Múnic per continuar la seva carrera com a artista, i més tard es convertí en professor de pintura a l'Acadèmia d'aquesta ciutat alemanya.

L'estil de Schwind era líric, i s'inspirava en la cavalleria, el folklore i les cançons populars. Les seves obres solen reflectir escenes fantasioses i domèstiques, descrites amb línies fortes i colors suaus i atenuats. És autor dels murals del rei Ludwig I de Baviera (1832 a 1834), d'il·lustracions d'obres literàries com Robinson Crusoe i "Els set corbs", dels Germans Grimm. El 1857 va codissenyar els vitralls per a la catedral de Glasgow, a Escòcia. Entre els seus altres treballs figuren "La competició de cant", Cupido i Psique, etc. Els últims projectes essencials de Schwind eren els murals per al rebedor de l'Òpera Estatal de Viena, que va dur a terme entre 1863 i 1867.

Les seves despulles descansen a l'antic cementiri de Múnic.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Moritz von Schwind