Mosquera

Plantilla:Infotaula geografia políticaMosquera
Imatge
«Sant Joanet»

Localització
Map
 38° 44′ 26″ N, 0° 03′ 13″ O / 38.7406°N,0.0536°O / 38.7406; -0.0536
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Valencià
Provínciaprovíncia d'Alacant
Comarcala Marina Alta
MunicipiAlcalalí Modifica el valor a Wikidata

Mosquera és una partida del terme municipal d'Alcalalí, situada a la riba dreta del riu Xaló-Gorgos.[1]

L'alqueria de Mosquera —que tenia quaranta cases— va quedar despoblada amb l'expulsió dels moriscos l'any 1609. Els nous pobladors es van establir exclusivament al nucli d'Alcalalí i Mosquera va continuar deshabitada, tret d'algunes cases de camp aïllades. De l'antiga alqueria encara se'n conserva en l'actualitat la seua església —coneguda popularment com l'ermita de Sant Joan— i un aljub del segle xiii. Formà part, amb Alcanalí, de la baronia d'Alcanalí i Mosquera.[1]

Sant Joan de Mosquera[modifica]

La imatge de Sant Joan de Mosquera, que data del segle xix i fou obra de l'esculptor Lluís Gilabert, representa Sant Joan Baptista a l'edat d'un any; per això, se la coneix amb el nom del Sant Joanet. Es tracta d'una talla policromada, d'uns 60 centímetres d'alçada sense mesurar la peanya. La importància d'aquest sant per a Mosquera es posa en relleu en la següent cançoneta tradicional:

Sant Antoni està a Benissa,
Sant Doménec, a Xaló,
Sant Joan està a Mosquera,
Jesús Pobre, baix Montgó.

El porrat[modifica]

El Porrat de Sant Joan va començar a l'època dels moriscos, i després de la seua expulsió va continuar celebrant-se amb els nous repobladors d'Alcalalí. Aquesta fira va guanyar molta anomenada durant el segle xviii. Visitants i firers de tota la comarca s'hi van aplegar any rere any fins a la fi del segle xix, quan el porrat va ser traslladat definitivament a Alcalalí.

L'any 1740 el Baró d'aleshores va establir tot un seguit de mesures per a regular la celebració del porrat. Va encomanar la seua aplicació al rector i a dos regidors d'Alcalalí, que eren els encarregats de seleccionar els firers, de cobrar la taxa sobre cada parada i, finalment, de destinar la recaptació a la reparació i manteniment de l'ermita de Sant Joan.

Referències[modifica]