Motion Picture Association

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMotion Picture Association
(en) Motion Picture Producers and Distributors of America
(en) Motion Picture Association of America Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtMPA Modifica el valor a Wikidata
Tipusassociació de comerç
organització sense ànim de lucre
organització cinematogràfica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1922
FundadorWilliam Hays Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Activitat
Membre deClearingstelle Urheberrecht im Internet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webmotionpictures.org Modifica el valor a Wikidata
IMDB: co0140145 Facebook: MotionPictureAssociationAmerica Twitter (X): motionpictures Instagram: motionpictures LinkedIn: motionpictureassociation Vimeo: motionpictureassociation Modifica el valor a Wikidata

La Motion Picture Association (MPA, Associació Cinematogràfica), anomenada anteriorment Motion Picture Association of America (MPPA) (Associació Cinematogràfica d'Amèrica) i originalment Motion Picture Producers and Distributors Association of America (MPPDA) (Associació de Productors i Distribuïdors Cinematogràfics d'Amèrica), és una associació industrial fundada en 1922. És una organització sense ànim de lucre amb seu als Estats Units, que es va constituir per a vetllar pels interessos dels estudis cinematogràfics. Els seus membres són Netflix i els cinc majors estudis de Hollywood: Paramount Pictures (National Amusements), Sony Pictures (Sony), Universal Pictures (Comcast), Walt Disney Studios (The Walt Disney Company) i Warner Bros. (Warner Bros. Discovery).[1] La MPAA realitza la coneguda i més aplicada classificació per edats de pel·lícules, d'acord al contingut d'aquestes.

Sistema de qualificació[modifica]

El 1968, la MPA va establir la Code and Rating Administration, o CARA (més tard rebatejada com a Classification and Rating Administration), que va començar a emetre valoracions per a les pel·lícules exposades i comercialment als Estats Units per ajudar els pares a determinar quines pel·lícules són adequades per als seus fills.

Atès que el sistema de classificació per edats es va introduir per primera vegada al novembre de 1968, va passar per diversos canvis, inclosa l'addició d'una qualificació PG-13.[2][3] El sistema de classificació és completament voluntari i les qualificacions no tenen capacitat legal.[4][5] En lloc d'això, els propietaris de cinemes imposen les qualificacions MPAA de la pel·lícula després d'haver estat assignades,[6] i molts cinemes que es neguen a exhibir pel·lícules no classificades.[7] Una pel·lícula no classificada és sovint denotada per "NR", com als diaris, encara que això no és una classificació formal de al MPAA.[8]

En 2006 la pel·lícula This Film Is Not Yet Rated va al·legar que la MPAA donava un tracte preferent als estudis membres durant el procés d'assignació de qualificacions,[9] a més de criticar el procés de qualificació per la seva falta de transparència. Com a resposta, la MPAA va publicar les seves regles, polítiques i procediments de qualificació, així com el seu procés d'apel·lació, online.[10]

Segons un estudi de 2015 encarregat per CARA, el 93 % dels pares dels Estats Units troben que el sistema de qualificació és una eina útil.[11]

Les qualificacions utilitzades actualment pel sistema voluntari de la MPA són:[12]

Símbol de classificació Significat
G ràting symbol
G ràting symbol
G – General Audiences
Aquesta classificació és més notable pel que no inclou: sexe i/o nuesa, abús de substàncies nocives o violència realista.
PG- ràting symbol
PG- ràting symbol
PG – Parental Guidance Suggested
El contingut pot no ser apte per a nens. La pel·lícula pot tenir llenguatge lleument fort i una mica de violència, però no ús de substàncies nocives o abús físic.
PG-13 ràting symbol
PG-13 ràting symbol
PG-13 – Parents Strongly Cautioned
El contingut pot no ser apte per a nens menors de 13 anys. Qualsevol nu no ha de tenir un propòsit sexual, i qualsevol paraulota ha d'usar-se amb moderació. La violència pot ser intensa, però exsangüe.
R ràting symbol
R ràting symbol
R – Restricted
Menors de 17 anys requereixen companyia d'un pare o tutor adult. Aquesta classificació s'atorga per llenguatge i/o violència forta i freqüent, nuesa amb finalitats sexuals i abús de drogues.
NC-17 ràting symbol
NC-17 ràting symbol
NC-17 – No One 17 And Under Admitted
Aquesta classificació s'atorga a les pel·lícules que presenten elements madurs en tal profusió o intensitat que superen fins i tot la classificació R.
NR - Not Rated
Reservat per a avanços o pel·lícules que no han estat classificades per la MPAA. Una pantalla verda indica que l'avanç és apte per a tot públic, mentre que una vermella és per a audiències madures.

Referències[modifica]

  1. «Who We Are» (en anglès). [Consulta: 23 març 2019].
  2. Richard L. Coe «Film Classification Starts Nov. 1». Toledo Blade, 14-10-1968 [Consulta: 12 març 2013].
  3. Charles Champlin «Film Ratings Plan Will Be Revised». The Victoria Advocate, 29-01-1970 [Consulta: 12 març 2013].
  4. Hal Lipper «At last, an adult decision». St. Petersburg Times, 29-09-2009 [Consulta: 1r maig 2013].
  5. Dan Richman «Law limits some violent video games». Seattle Post-Intelligencer, 20-05-2003 [Consulta: 10 maig 2013].
  6. Pamela McClintock «CinemaCon: MPAA Tweaks Movie Ratings System in Wake of Newtown School Shooting». The Hollywood Reporter, 16-03-2013 [Consulta: 10 maig 2013].
  7. Pamela McClintock «Weinstein Co. to Release Unrated 'Bully' in Protest of 'R'». The Hollywood Reporter, 26-03-2012 [Consulta: 9 maig 2013].
  8. Franklin, Daniel P. Politics and Film: The Political Culture of Film in the United States. Rowman & Littlefield, 2006, p. 153. ISBN 9781461641018. 
  9. Peter Travers «This Film Is Not Yet Rated». Rolling Stone, 03-08-2006 [Consulta: 28 maig 2013]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2017-06-19. [Consulta: 10 febrer 2023].
  10. Pamela McClintock «MPAA, NATO reform ratings system». Variety, 16-01-2007 [Consulta: 7 maig 2013].
  11. «Movie Ratings: Sex Remains Top Concern for American Parents, Not Violence». The Hollywood Reporter, 03-12-2015.
  12. «Film Ratings». MPAA.org. [Consulta: 4 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]