Movimiento Nacional

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Movimiento Nacional (en català "Moviment Nacional") és la denominació del conjunt de forces polítiques que es van adherir a l'aixecament militar del 18 de juliol de 1936 i van constituir posteriorment el partit únic del règim franquista (FET y de las JONS).

Els seus principis, totalitaris i feixistes, proclamats en la Ley Fundamental de Principios del Movimiento Nacional del 1958, constituïen la ideologia oficial de la dictadura de Francisco Franco (aquest era el cap suprem de l'organització).

L'ex-cap de l'Estat espanyol, el Rei Joan Carles I, va jurar en la seva coronació el complir i actuar segons les Leyes Fundamentales del Reino, entre les que estava inclosa la Ley Fundamental de Principios del Movimiento Nacional. Va ser oficialment abolit l'abril del 1977.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Palomero Caro, Rafael i Pérez Rodríguez, Josep Maria: Histocard 2. Història contemporània de Catalunya i d'Espanya. Castellnou Edicions. Barcelona, abril del 2006. Col·lecció Minimanual, núm. 14. ISBN 84-9804-211-9. Plana 137.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]